pierwiastkiem wielomianu...
szymek: W(x) = −x3 −x2 +2m jest liczba −2. Oblicz wartość parametru.
Za x mam podstawić −2 tak? tylko że wyniki które mi wychodzą ni jak nie pasują do odpowiedzi.
m= − 92 m=−12 m=12 m=92
i czy byłaby osoba chętna aby wytłumaczyć mi 4 zadania, tzn mam obliczenia jednak nie wiem jak
je sam zrobić.
Z góry dzieki, pzdr
2 kwi 20:33
Przewiduje pokój: popraw treść.
2 kwi 20:35
aa:
8−4+2m= 0
4+2m=0
2m=−4
m=−2
powinno być ok.
2 kwi 20:35
asdf: m = 2, taka jest odp?
2 kwi 20:36
Eta:
W(−2)= 0
W(−2)= −(−2)3−(−2)2+2m = −(−8)−4+2m= 8−4+2m= 4+2m
4+2m=0 ⇒ m= −2
2 kwi 20:37
szymek: nie ma takiej odpowiedzi własnie...

wyżej napisałem odpowiedzi. może błąd w druku?
2 kwi 20:43
as: dziwne, wydaje mi się, że rozwiązaniem jest właśnie −2, nie widzę tu innego sposobu.
2 kwi 20:53
szymek: no ja też... ale tak jak pisałem wcześniej nie ma takiej odpowiedzi w tym zestawie zadań...
as, dobry jestes z wyrażen algebraicznych? byłbyś tak uprzejmy i wytłumaczył mi roziwązanie
kilku zadań?
jak tak to podaj e−mail. z góry dzieki
2 kwi 20:57
as: szymek, pisz tutaj.
3 kwi 00:47
la_fleur: W(x) = −x3 −x2 +2m−3 w poleceniu zabrakło −3
7 mar 19:01