funkcja m. zerowe
moris: Witam . Mam do wyliczenia miejsce zerowe z tej funkcji : (x2−1)(x2−2)podzielone
przez(x+1)(x+√2)
7 mar 21:31
krystek: licznik=0 i mianownik≠0
7 mar 21:32
Piotr:
ustal dziedzinę
przyrównaj licznik do 0 korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
sprawdź z dziedziną
7 mar 21:32
moris: ale nie wiem , jak to wyliczyć ...
7 mar 21:33
moris: a jaki tu zastosować wzór mnożenia ?
7 mar 21:35
Piotr:
ale co nie wiesz ? dziedzinę ? czy licznik jak przyrównać do 0 ?
7 mar 21:36
Piotr:
w liczniku korzystasz ze wzoru a2−b2 = (a−b)(a+b)
7 mar 21:36
krystek: (x−1)(x+1)(x−√2)(x+√2)=0 i (x+1)(x+√2)≠0
7 mar 21:37
moris: ale przecież b musi być i w 1 nawiasie , jak i w 2 nawiasie takie samo w liczniku ...
7 mar 21:38
moris: aha , no to kapuje

dzięki
7 mar 21:40