dwumian newtona
michal: Wyznacz współczynnik wielomianu w przy potędze x
9 .
a) w(x) = (
√2 − 1)
9
Prosiłbym o jasne wytłumaczenie o co tu chodzi bo próbowałem to rozwiązać ale po podstawieniu
do wzoru na k−ty wyraz nie wychodzi tak jak jest w odpowiedziach w książce.
Pozdrawiam
15 lis 09:12
Aga: a) bchyba brakuje x przy √2. Gdybyś podnosił wyrażenie do 9 to na początku byłoby
(√2)9x2=16√2x9
B)a11=211
15 lis 09:28
michal: moge prosic o wyprowadzenie wzoru ?
15 lis 10:54
Aga: Wzr dwumianowy Newtona
| | | | | | | | | | | |
(a+b)n= | an+ | an−1b+ | an−2b2+...+ | abn−1+ | bn |
| | | | | | |
dla n=9
| | | | | |
(a+b)9=a9+9a8b+36a7b2+252a6b3+ | a5b4+ | a4b5+252a3b6+36a2b7+9ab8+b9. |
| | | |
15 lis 11:22
michal: mialem na mysli wzor na k−ty wyraz rozwiniecia dwumianu, przepraszam
15 lis 11:59
Aga: To uzyskałeś dużo więcej, możesz zabłyszczeć.
15 lis 12:01
15 lis 12:05
michal: literowka sie wkradla
15 lis 12:16
michal: To w takim razie jak będzie to wyglądało w takim przykładzie ?
(x3−1)9
15 lis 16:49
Aga: Napisz swoje rozwiązanie
15 lis 17:47
michal: Nie kumam tego
15 lis 18:03
michal: mógłby to ktoś w miarę czytelnie wytłumaczyć ?
15 lis 19:24
Aga: Wzór na (a+b)
9 masz napisany
(a−b)
9=a
9−9a
8b+.36a
7b
2−.
minusy są na przemian z plusami
A wzór ( a−b)
3 znasz?
15 lis 19:44
michal: No pewnie że znam na sześcian. W odpowiedziach jest 84 i za nic w świecie nie mogę pojąć
dlaczego.
15 lis 20:06
Aga: O którym przykładzie mówisz, bo w a) nie ma x.
15 lis 20:12
michal: (x3 − 1)9
15 lis 20:14
michal: Według wzoru rozpisanego wyżej powinno być 252 x33=252x9 czyli współczynnik przy x9
wynosi 252, a w odpowiedziach w książce jest 84.
15 lis 20:40
Aga: Innym sposobem , czyli z trójkąta Pascala, kolejne współczynniki:
1, 9, 36, 84, 126, 126, 84, 36, 9, 1.
Nie podoba mi się ,ale nie wiem gdzie popełniłam błąd, może ktoś spojrzy na to
(x3−1)9=x27−9x24+36x21−84x18+126x15−126x12+84x9−36x6+9x3−1.
15 lis 20:43
Aga: To co napisałam w ostatnim poście powinno być dobrze, a ten pierwszy wzór zawiera błędy, tylko
nie umiem ich znaleźć,
być może sam wzór wygląda nieco inaczej, a nie mam gdzie sprawdzić.
Jak przed północą znajdę wzór to poprawię.
A może ktoś rzuci okiem?
15 lis 20:49
Aga: | | | | | |
Wzór dwumianowy Newtona jest dobrze,tylko źle obliczyłam | = | =84. |
| | | |
Tam gdzie jest 252 trzeba napisać 84.
15 lis 21:12
chłep: x4 + (a+2)x3 − 3x2 − 2ax +1 = 2
7 mar 19:50