Graniastosłupy !!
Margoo : Oblicz V i Ppb graniastosłupa prawidłowego czworkątnego , wiedząc ze pole podstawy
graniastosłupa jest równa 32 cm2 a kąt tworzący przekątna graniostosłupa z płąszyzna
podstawy ma miarę 60 (stopni)
8 mar 18:31
irena_1:
P
p=a
2=32cm
2
a=4
√2cm
H− wysokość graniastosłupa
Kąt przekątnej graniastosłupa z podstawą to kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną
jego podstawy.
d− przekątna podstawy
d=a
√2=4
√2*
√2=8cm
H=8
√3cm
V=32*8
√3=256
√3cm
3
P
b=4aH=4*4
√2*8
√3=128
√6cm
2
8 mar 18:35
Licealista D: a2 = 32
a = √32 = 4√2
a√2 = 8
H = 8√2
V= 32* 8√2 =
Ppb= 4 * 64 =
8 mar 18:37
Licealista D: 8
√3 = H , przepraszam pomyłka i potem się zmieni pole i objętość
8 mar 18:39