matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Kinga :
S
n
jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) wyznacz wzór ogólny tego ciągu czy jest on arytmetyczny a) S
n
=n
2
b) S
n
=n
2
−1 c) S
n
=n
3
−1
8 mar 00:25
Eta:
a
1
+a
2
+a
3
+...+a
n−1
+ a
n
= S
n
=============== S
n−1
to: a
n
= S
n
−S
n−1
8 mar 00:39