Pomoc w logarytmach (pokazać jak rozwiązać przykładowe zadania)
Patryk: 1 Rozwiązać nie równość:
5x − 20 > 53x−1
2 Rozwiązać równanie
2 log(2x−1)−log16=log(2x−1−12)
3 Wykazać że
log3√52 * log3√25 = 9
31 gru 12:03
Grześ: Zad. 1. t=5
x t>0
5t−100>t
3
t
3−5t+100<0
t
3+5t
2−5t
2−25t+20t+100<0
t
2(t+5)−5t(t+5)+20(t+5)<0
(t+5)(t
2−5t+20)<0
31 gru 12:43
Grześ: Zad. 2.
2 log(2
x−1)−log16=log(2
x−1−
12)
D: 2
x>1 ⇔ x>0
2
x−1−
12>0 ⇔ 2
x−1>2
−1 ⇔ x−1>−1 ⇔ x>0
2 log(2
x−1)−log16=log(2
x−1−
12)
| | (2x−1)2 | |
log( |
| )=log(2x−1−12) |
| | 16 | |
t=2
x t>0
| (t−1)2 | | t | | 1 | |
| = |
| − |
| / *16 |
| 16 | | 2 | | 2 | |
(t−1)
2=8t−8
t
2−2t+1=8t−8
t
2−10t+9=0
Δ=100−36=64
√Δ=8
(t−1)(t−9)=0
t=1 lub t=9
2
x=1 lub 2
x=9
31 gru 12:49
Patryk: Dziękuje Bóg ci to w dzieciach wynagrodzi
31 gru 14:20
Grześ: Haha, oby nie w nadmiarze.

31 gru 14:21
nic: 7.2log7,3+1
7 mar 21:20