Planimetria
Aga:

Na trójkącie ostrokątnym ABC opisano okrąg o środku O. Styczna do okręgu w punkcie B tworzy z
prostą BC kąt o mierze 118 stopni. Oblicz miarę kąta BAC.
Proszę o pomoc

Odp. 62 stopnie
8 mar 17:03
aniabb: kąt dopisany =180−118=62° jest równy kątowi wpisanemu na tym samym łuku czyli kątowi BAC
8 mar 17:15
Aga: Nie rozumiem

wiem, że jeżeli dwa kąty oparte są na jednym łuku to jeden jest alfa a drugi
2alfa ale w tym przypadku tego nie widzę
8 mar 17:19
Aga: Chodzi o to że kąt przy b =62 stopnie i to jest mój alfa, kąt o wierzchołku w środku O ma 124
stopnie (2alfa), czyli kąt BAC =alfa=62 stopnie?
8 mar 17:24
Aga: Proszę o pomoc
8 mar 17:34
Aga: Doszłam do innego wniosku:
kąt przy b ma 62 stopnie, oparty jest on na tym górnym łuku, kąt bac jest również oparty na
górnym łuku dlatego ich miary są równe?
8 mar 17:39
Aga: Proszę o pomoc
8 mar 18:00
Licealista D: Kąt dopisany, zapoznaj się z tym pojęciem.
8 mar 18:10
Licealista D: 180−118 = 62 stopnie . To jest Twój kąt dopisany. Zgodnie z dowodem, kąt dopisany jest
równy kątowi opisanemu na tym samym łuku.
8 mar 18:12
Aga: Kąt wpisany i dopisany, które są oparte na tym samym łuku mają równe miary.
O to chodzi?
8 mar 18:13
Aga: a ten kąt dopisany to jest ten przy punkcie B?
8 mar 18:14
irena_1:
Kąt ostry, jaki tworzy ta styczna z cięciwą BC ma miarę 620.
Jest to tzw. kąt dopisany. Ten kąt jest przystający do kąta wpisanego opartego na cięciwie BC.
Ten kąt wpisany to właśnie kąt BAC.
Stąd kąt BAC ma miarę 620
8 mar 18:15
Aga:

O to chodzi wspólni łuk tych kątów to ten niebieski, a kąty te oznaczyłam na czerwono, dobrze?
8 mar 18:20
Aga: Przepraszam za tą kreskę czerwoną u góry
8 mar 18:20
Aga:

O to chodzi wspólni łuk tych kątów to ten niebieski, a kąty te oznaczyłam na czerwono, dobrze?
8 mar 18:23
Aga: I one mają takie same miary?
8 mar 18:27
irena_1:
Tak, kąt wpisany BAC jest równy zaznaczonemu przez Ciebie kątowi dopisanemu.
8 mar 18:29
Aga: Dziękuję, teraz to rozumiem, widząc te kąty na rysunku?

I zaznaczony łuk jest dla nici wspólny, prawda?
8 mar 18:39