wyrażenia wymierne - wynik końcowy - gdzie ginie 160zł?
pytanko: Zadanie mam rozwiązane ale coś mi w nim nie pasuje, bowiem gdzieś mi ginie 160 zł.
najpierw polecenie:
Kwotę 3 360zł przeznaczono na premie świąteczne dla pracowników. W ostatniej chwili
zdecydowano, że premię świąteczną otrzyma o dwóch pracowników mniej i wtedy okazało się, że
pozostali otrzymują po 40 zł więcej. Wszystkie wypłacone premie były równe. Ilu pracowników
je otrzymało i w jakiej wysokości?
Moje rozwiązanie:
3360 = kwota przeznaczona na premie świąteczne dla pracowników
x = l. pracowników mających początkowo otrzymać premię
x−2 = l. pracowników którzy ostatecznie otrzymują premię
y = planowana początkowo wysokość jednej premii
y+40 = ostateczna wysokość jednej premii
x,y > 0
| ⎧ | xy=3360 | |
| ⎩ | (x−2)(y+40)=3360 |
|
| ⎧ | xy=3360 | |
| ⎩ | xy+40−2y−80=3360 |
|
| ⎧ | x=3360y | |
| ⎩ | 3360y * y + 40 * 3360y −2=3280 |
|
| ⎧ | x=3360y | |
| ⎩ | 3360+ 134400y −2 =3280 |
|
| ⎧ | x=3360y | |
| ⎩ | 134400y − 2y +80 =0 |*y |
|
| ⎧ | x=3360y | |
| ⎩ | 134400 + 80y −2y2=0 |
|
____________________
134400 + 80y −2y
2=0 |:2
67200 +40y−y
2=0
Δ=40
2−4*67200*(−1)=1600+268800 = 270400
√Δ=
√270400=520
| | −40−520 | | −560 | |
y1= |
| = |
| =280 −> x1=3360:280=12
|
| | 2*(−1) | | −2 | |
| | −40+520 | | 480 | |
y2= |
| = |
| =−240 −> x2=33600:(−240)=−14 [sprzeczne z założeniem]
|
| | 2*(−1) | | −2 | |
sprawdzając 280 *12 = 3360 więc niby jest ok
ale gdy 2 osoby nie dostaną premii, a reszta dostanie o 40 zł więcej to:
x−2=12−2=10 [osób]
y+40=280+40=320 [zł]
i tu ginie mi gdzieś 160 zł gdyż 10*320=3200zł, a powinno wyjść chyba 3360

co jest źle?
Z góry bardzo dziękuję
8 mar 10:53
Eta:
Po co te
karkołomne obliczenia 
x*y=3360
(x−2)(y+40)=3360 ⇒ xy+40x−2y−80=3360 ⇒
y=20x−40
x*(20x−40)=3360 \:20
x
2−2x−168=0 ⇒ (x−14)(x+12)=0 ⇒ x=14 v x= −12 −−− nie spełnia warunków zadania
dla x= 14 y= 20*14−40=240 to x−2=
12 i y+40=
280
Odp: premię otrzymało
12 pracowników po
280 zł
8 mar 11:07
pytanko: Jejku

dziękuję bardzo...
8 mar 11:17
Skipper:
pokręciłeś w znakach ... y=240
8 mar 11:20
Eta:
Na zdrowie ...
8 mar 11:20
Edyta PK:
popełniony został błąd w "trzeciej klamrze"
żeby pozbyć się 80 z lewej strony do obu stron musisz dodać 80, zamiast 3280 będzie więc
3360+80=3440
8 mar 11:21
aniabb: miałeś błąd bo nagle w 6 układzie przed 80 zmienił Ci sie znak i dlatego potem masz odwrotnie
znaki przy odpowiedziach
8 mar 11:22
aniabb: nie mówiąc, że w prawie każdym coś brakowało
8 mar 11:26
pytanko: 
dziękuję jeszcze raz
8 mar 11:26
pigor: .... no to jak . ...

wyrażenia wymierne, to wymierne, a wtedy np.
tak :
niech
x=? − szukana liczba premiowanych kwotą
3360x=? , to :
3360x= 3360x+2+40 /*
140x(x+2) ⇔ 84x+84*2= 84x+x(x+2) ⇔
⇔ x(x+2)= 21*4*2 ⇔ x(x+2)= 7*3*4*2 ⇔ x (x+2)= 12*14 ⇒
x=12 − szukana
liczba premiowanych kwotą
336012=
280 zł każdy . ...
8 mar 11:51
Eta:
"no to
tak"....
8 mar 11:56