Trójkąt prostkątny
EMPE: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość: AB = 8 cm i AC = 4 cm. Punkt D
dzieli bok AB w stosunku AD : DB = 1 : 3. Punkt E należy do boku BC i odcinek DE jest
prostopadły do boku BC. Oblicz CE : EB.
7 mar 18:01
Mila:

|CB|
2=4
2+8
2
|CB|
2=16+64=80
|CB|=4
√5
1x+3x=8
4x=8⇔x=2⇔|DB|=6
dasz radę dalej?
7 mar 18:29
EMPE: | | y | | 4 | | y | | 4 | |
To mi się nie zgadza: |
| = |
| . Napisałbym raczej, że |
| = |
| . Czemu |
| | 6 | | 4√5 | | 8 | | 4√5 | |
tak?
8 mar 16:41
Mila: Pomyłka, dobrze, że myślisz. W edytorze gubi się wiele wśród nawiasików.
y leży naprzeciw kąta α w ΔDBE, DB− przeciwprostokątna
| EB | | AB | |
| = |
| AB leży naprzeciw kąta α w ΔABC, CB przeciwprostokątna |
| DB | | CB | |
| | 2 | | 3 | | 8 | |
CE=4√5−2 |
| √5=1 |
| √5= |
| √5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 8√5 | | 12√5 | |
CE:EB=( |
| ):( |
| ) upraszczamy |
| | 5 | | 5 | |
CE:EB=8:12=2:3
zgadza się z odpowiedzią?
8 mar 17:41
EMPE: Tak, dzięki Mila.
8 mar 21:14
Mila:
8 mar 21:16