Viete
Licealista: Równanie kwadratowe na podstawie
wzorów Viete'a
Siemka, mam takie polecenie:
Czy można ułożyć równanie kwadratowe tak, aby suma pierwiastkównbyła równa 7 a ich iloczyn 3
co dalej?
8 mar 17:50
irena_1:
c=3a i b=−7a
Dla a=1:
x2−7x+3=0
8 mar 17:54
Licealista:
Wpadłem na pomysl ale zapis niepoprawny.
Chodzi mi o to że obie liczby są dodatnie bo ich iloczyn jest dodatni i suma też, tylko nie
wiem jak to zapisać.
8 mar 17:56
Licealista: o ok. A skąd wzięłaś 'c'
8 mar 17:58
Licealista D: 3 =
ca | * a
3a = c stąd
8 mar 17:59
8 mar 18:00
Licealista:
Kumam. A druga część też nie jaże.
Suma jest równa 3, a iloczyn równy 7
8 mar 18:02
irena_1:
b=−3a
c=7a
Jeśli weźmiesz a=1, to masz:
b=−3 i c=7
x
2−3x+7=0
8 mar 18:05
Licealista:
Tylko że w odpowiedziach jest napisane że się nie da... Liczyłem i wyszło mi tak jak Tobie.
8 mar 18:06
irena_1:
No, tak, bo tutaj Δ<0...

Nie można takiego równania ułożyć...
8 mar 18:07
Licealista:
A skąd Δ z tego x2−3x+7? czy z czegoś innego?
8 mar 18:08
irena_1:
ax2−3ax+7a=0
Δ=9a2−28a2=−19a2<0
Żadne równanie kwadratowe takiego warunku nie spełnia. (Bo a≠0, czyli a2>0 i −19a2<0)
8 mar 18:09
irena_1:
W równaniu
x2−3x+7=0
Δ=9−28=−19
Równanie nie ma więc rozwiązań
8 mar 18:09
Licealista: ok.
8 mar 18:10