Styczne i sieczne do okręgu
Krystian: Punkty Q, R, S leżą na okręgu o środku O i promieniu r. Styczna do okręgu w punkcie Q przecina
prostą RS w punkcie P. Oblicz r jeśli |PR|=|RS|=4√2 oraz |PO|=10
8 mar 15:45
Eta:
r=6
8 mar 16:11
Janek191:
PR *PS = PQ2 = 102 − r2
4√2 * 8 √2 = 100 − r2
64 = 100 − r2
r2 = 100 − 64 = 36
r = 6
==========
8 mar 16:25
Eta:

Z twierdzenia o stycznej i siecznej okręgu:
|PQ|
2= |PS|*|PR| i z treści zadania: |PR|=|RS| to |PS|=2|PR|
zatem: |PQ|
2= 2|PR|
2= 64 ⇒ |PQ|=8
Z trójkąta prostokątnego POQ z tw. Pitagorasa oblicz długość "r"
8 mar 16:31