oblicz:
BlackMoorgan665: oblicz długości promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie
10 cm i kącie 120 stopni.
7 mar 20:34
konda:

2α=180−60
Masz kąt prosty i liczysz z fukcji trygonometrycznych r
7 mar 20:43
7 mar 20:44
7 mar 20:45
BlackMoorgan665: nie omawialiśmy jeszcze funkcji. Musimy to zrobic w inny sposób.
7 mar 20:50
krystek:

I teraz korzystasz z zależności w Δ prostokatnym o kątach 30 i 60 stopni
7 mar 20:59
krystek:

Lub TakI Pitagorasem wylicz x
7 mar 21:03
BlackMoorgan665: x=10
7 mar 21:13
krystek: A jak to wyliczyłeś ? skoro h=5
| | 2x√3 | |
5= |
| lu Pitagorasem ,jak pisałam. |
| | 2 | |
7 mar 21:16
BlackMoorgan665: 5pier z 3 przez 3
7 mar 21:21
BlackMoorgan665: co dalej?
7 mar 21:24
krystek: ok I teraz spokojnie popatrz na swoje zadanie.
Podałam wzory jak obliczyć R i r
7 mar 21:25
krystek:
7 mar 21:28