Trygonometria
Janusz: Rozwiąż równanie:
sin(x+π/3)sin(x−π/3) = −1/2 w przedziale <0;2π>
ktoś może mi to przekształcić?
7 mar 21:33
jikA:
Poszukaj było już to na forum.
7 mar 21:35
Mati_gg9225535:
| | π | | π | | π | | π | | 1 | |
(sinxcos |
| + cosxsin |
| )(sinxcos |
| − cosxsin |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin2xcos2 |
| − cos2xsin2 |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | |
| sin2x − |
| cos2x = − |
| /* 4 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
sin
2x − 3cos
2x = −2
1 − cos
2x − 3cos
2x = −2
−4cos
2x = −3
| | √3 | | √3 | |
cosx = |
| v cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 22:13