matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 801,
800
,
799
,
798
,
797
,
796
,
795
,
794
, ...,
całe
Zadania
Odp.
7
agulka252:
doprowadz do postaci a√b:
6
elaaaa:
oblicz wyraz szósty gdy a
7
=11 i a
1
1=7
4
beata:
6
Ania:
Jeden z kątów trójkąta o obwodzie 6 ma miarę 60
o
, a stosunek długości boków zawartych w ramionach tego kąta jest równy 1:2. Oblicz pole trójkąta.
1
Ula:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu. Dochodzę do pewnego momentu i koniec, stoję.
8
DD:
3
√
216
;
√
√
16
− 4
;
5
√
12
;
4
√
256
20
zuma:
log(2/10)
x
=3
1
dominika :
Oblicz korzystając z prawa rozdzielczości mnożenia względem dodawania lub odejmowania. a)9,8*15
5
Saizou :
:::rysunek::: "W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 2 dm, a kąt przy podstawie ma miarę 30
o
.
4
Adam:
√
7 − 2
√
6
+
√
7 + 2
√
6
9
11:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym którego przyprostokątna ma długość 16 a cosinus kąta leżącego na przeciw tej przyprostokątnej jest równy 0,6 (krok po kroku poproszę
3
ziom:
W pewnym kraju liczba ludności w ostatnich latach maleje o 2 promile rocznie .w 2008 roku kraj ten zamieszkiwało 80 mln ludzi . oblicz ilu bylo w nim mieszkanców w 2009 roku a illu w 2010 ?
4
Magda:
Oblicz ile kilogramów piasku o gęstości d=2,26 g/cm3 znajduje się w naczyniu o objętości 10l.
1
dexter:
wielomian W(x) przy dzieleniu od (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 3. Wyznacz reszty z dzielenia tego wielomianu przez P(x) = (x−2)(x+3).
6
kdafb:
tylko jedno pytanie , ile to będzie 4 pierwiastki z 3 do kwadratu? bardzo proszę o odpowiedz
24
wariacja.z.powtórzeniami:
Ile jest 16
3
4
?
3
UTO:
Wykaż, że
√
10
[(1+
√
10
)
100
−(1−
√
10
)
100
] ∊ C. A więc rozpisuję:
3
Amelia:
2x
3
−5x
2
−x+6<0
41
Vizer:
Jak szukać pierwiastki zespolone np. w takim wielomianie: W(z)=z
4
−4iz
3
−6z
2
+4iz+1
29
Anna:
2
felek:
obliczyć cos 835 stopni i tg 835 stopni
9
aGusia:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają podany warunek a) 1≤IxI≤4
4
Beata:
Bardzo proszę o pomoc log
2
5 x log
5
8 =
1
Ilonka:
Najgorszym mym utrapieiem są walce i stożki.. bardzo prosze o pomoc w 2 zadaniach. oto 1 :
16
Tyrla:
sprawdzic przy pomocy 0 , 1 czy wyrazenie jest Tautologia (wykonac tablice logiczna ,tak zwana tabelke)
0
xd:
Dany jest punkt A o współrzędnych (−3,4). Znajdź współrzędne punktu B leżącego na osi OX, którego odległość od punktu A wynosi 5. Znajdź wpółrzędne punktu C leżącego na osi OY, dla
1
Overplay:
f(x)=
1
x−1
f(f(x))=?
3
marcin:
Wykaż, że liczby a=(sin 60 + cos 60) i b=tg 45 − cos 30 są pierwiastkami wielomianu W(x) = 4x
3
− 8x
2
+ x
18
kamcia:
jak policzyć:
√
2
√
2
2
Danthee:
Połowę z 6000 złożono na lokatę roczną w banku A, drugą połowę do banku B. Odsetki uzyskane po roku w banku B były o 45 zł wyższe niż w A. O ile pkt. procentowych oprocentowanie lokaty
1
Mada666:
Jak zaznaczyć w układzie współrzędnych zbiór B={(x,y): y
2
<1} ?
0
Amelia:
a) (x−3)
2
(x
2
−6x+8)≥0
10
Handi:
x
2log
3
x−
3
2
logx
=
√
10
0
jaa.:
:::rysunek::: 1.
0
agaaaa:
witam
mam pytanie, jak rozwiązać zadanie tego typu:
0
Dziedziczka:
1. Rzucamy dwa razy kostką. Zdarzenie A polega na tym, że w każdym rzucie otrzymamy inną liczbę
9
xxx:
rozwiąż równanie x3+3x2−9x+5=0
8
POMOCY:
Wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są długości boków prostokąta przy ustalonej różnicy ich długości:
(prawda?)
1
ana01:
Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, a dwa pozostałe nad osią OX i należą do paraboli o rónaniu y=6−x
2
11
Michalina:
Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących przy tej samej szosie, w odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie , jeden z miejscowości A, drugi − B,
0
Dziedziczka:
5
Rano:
t
2
x+y−1=0
1
adam:
wielomian G(x)=X3+4x2+ x−6 rozłóż na czynniki wiedząc że G(−3)=0 podaj pierwiastki wielomianu
2
slash:
Witajcie. Jest to u mnie w szkole zadanie dodatkowe. Nie wiem jak je zapisać. (teoretyczne wyniki wiem jakie wyjdą ale problem z zapisem
)
2
I:
Oblicz pole powierzchni kuli , jeżeli łuk koła wielkiego , wyznaczony przez kąt środkowy 60 , ma długość 12m? prosze pomozcie
1
aaa:
rozwiąż równanie
7
zdziś:
Nic nie rozumiem z tych kul mam jeszxcze jedno zadanie i nie potrafie go rozwiazac. objetosc
256
kuli =
π cm3. oblicz pole powierzchni tej kuli. Z gory dziekuje za pomoc dobrym
3
duszyczkom
3
ana_niewyspana:
Udowodnij, że: a) 1
3
+2
3
+...+n
3
=(1+2+...+n)
2
5
zdziś:
Czy ktoś mi podpowie jestem noga z matmy. oblicz pole powierzchni i objetosc kuli o promieniu R=15cm
2
Dominika:
dany jest kwadrat ABCD o wierzchołkach A=(−4,−5) B=2,−5 C=(2,1) D=(−4,1) napisz równanie jego osi symetrii
0
Dominika:
wielomian G(x)=X
3
+4x
2
+ x−6 rozłóż na czynniki wiedząc że G(−3)=0 podaj pierwiastki wielomianu
1
ola:
dany jest kwadrat ABCD o wierzchołkach A=(−4,−5) B=2,−5 C=(2,1) D=(−4,1) napisz równanie jego osi symetrii
5
i:
wyznacz współczynniki b i c trrójmianu kwadratowego y=x
2
+bx+c ,tak aby do wykresu trójmianu należały pynkty A=(1;1) i B=(0;−5). Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie
3
blackmoon:
Sprowadź wyrażenie (x−1)+(x)−(−x+1) do najprostrzej postaci, gdy x∊(0,1)
16
Aggi1991:
Obliczyć całkę: ∫(x
3
−3x
2
+5x−10)dx Prosze o dokładne rozwiązanie krok po kroku z wytłumaczeniem.
12
Magda:
n(n+1)
2
udowodnij ze 1
3
+ 2
3
+ ... + n
3
=
2
8
Młody:
mam wielką prośbę o wytłumaczenie (5x+3)*(4x−20)−(4x+2)*(3x−1) czy w drugim członie po znaku minus (między nawiasami) wykonując mnożenie wynik przepisujemy w nawiasie i potem zmieniamy
6
filip:
wykaż, że prawdziwe są nierówności: a) ||x| − |y|| ≤ |x − y|
2
Hania:
liczby a, b, c, tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. jesli a=1/2, b=1/3 to wartosc c wynosi ...
?
1
agawa:
napisz wzor funkcji liniowej ktora spelnia warunki f(−8)=6 i f(−3)=4
2
Indi:
W okrąg o promieniu 4 cm wpisano trapez równoramienny którego podstawa jest średnicą okręgu, a ramię ma długość 4 cm. .Oblicz pole tego trapezu oraz miarę kąta między przekątnymi
3
Rafał:
Rafał: czyli x1 to bedzie − 2 − 4/ 2*1 to ile jest a x 2 to bedzie −2 +4/ 2*1
1
rasputia:
wyznacz punkt przeciecia wykresu z osiami ukladu wspolrzednych. oblicz pole obszaru ograniczonego osialmi ukladu wspolrzednych i wykresem funkcji
2
mitr:
rozloz wielomian na czynniki 36x
2
−(4−3x
2
)
2
1
rasputia:
naszkicuj wykres funkcji . dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne a dla jakich wieksze od 2
7
bozenna:
pierwiastek z 27+pierwiastek z 48 − pierwiastek z 75 pierwiastek z 175 +pierwiastek z 180 − pierwiastek z 28 − pierwiastek z 180
1
wwe:
5x/3 − 4/5=2x−1
1
Asia 16 :
Hej proszę o pomoc Zaznacz na osobnych osiach liczbowych zbiory a) zbiory liczb rzeczywistych nieujemnych
19
KUBA:
pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 5 , a iloraz q=2 ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 5115
4
lolek:
Sprawdz czy punkty A B i C naleza do wykresu tej samej f.liniowej A(2,−7) B(3,−10) C(−2,5)
2
sarna:
a) −x
4
+5 x
3
− x
2
+8x−15= (−x
3
+ax
2
+bx+3) (x−5)
4
lolek:
w ciągu geometrycznym (an) dane są a1=−2 i a6=64 iloraz tego ciągu jest równy
4
Asiek:
opisz figury geometryczne za pomocą odpowiednich układów nierówności:
42
hubert05:
rozłóż wielomian na czynniki
2
Daga:
:::rysunek::: Ile razy pole koła o średnicy 4m jest większe od pola wycinka koła przedstawionego na rysunku
3
aaa:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x:
2
agawa:
Wyznacz zbior argumentow dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci niedodatnmie wiedzac ze jej wykresem jest prosta o rownaniu 6x+√2y+4=0
1
Wulgtor:
Pan Kowalski zalozyl w pewnym banku dwuletnia lokate terminowa w kwocie 5000 zl. Oblicz oprocentowanie tej lokaty w skali rocznej, jezeli kapitalizacja odsetek nastepowala co
18
Basia:
Witaj
Bogdanie
2
fiskus.exe:
Oblicz, dla jakich wartości parametru m do prostej l o równaniu y=x+m należy punkt P, z którego styczne poprowadzone do okręgu o równaniu (x−2)
2
+(y−3)
2
=6,25 przecinają się pod katem 60
6
sarna:
u(x)=2ax+b v(x)− x
2
−x
1
....:
dane są wielomiany f(x)=x
4
+5x−1, g(x)=7x
2
−5 i h(x)=3x+4. wyznacz A) 2(f(x)−7x)−(4x
2
−g(x)*2x)
21
Paula :):
Wykaż, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw, a jego długośc jest średnią arytmetyczną długości podstaw trapezu.
1
Kuba:
1) Długość boku trójkąta jest równa 9 cm. a wysokość poprowadzona na ten bok ma 6 cm. Oblicz długość odcinka równoległego do danego boku trójkąta, oddalonego od niego o 2 cm, którego
1
agawa:
napisz eownanie prostej przechodzacej przez punkt P(−3,−1) i prostopadlej do podanej prostej 3x+5y−1=0
26
Owner:
:::rysunek::: Oblicz Pole zacieniowanych figur.
8
gwiazda:
Mam takie zadanie : Oblicz na jakiej wysokości będą satelity stacjonarne nad Ziemią i Marsem ? Dane mam:
7
3c:
Liczba
√
4−2
√
3
+
√
7−4
√
3
jest: a)liczbą wymierną
1
agnes11:
Okresl monotonicznosc funkcji w zaleznosci od parametru m. f(x)=(6−2/3m)x+9
3
JElosp:
7 1/2 −?→ 3 3/5 +?→ 5 7/10 −?→ 1 1/3
13
pięknotka:
6 do potęgi pierwiastek z 3 razy 2 do potęgi minus pierwiastek z trzech podzielić na 3 do potęgi pierwiastek z trzy
0
Lola:
2log
x
3*log
3x
3=log
9*
√
x
3
18
ada:
W(x)=(x
2
−8x+16)−(4x
2
+4x+1)
1
:):
W Polsce dzieci i młodzież do lat 15 to 18,9 mln osób.Jaki % polskiego społeczeństwa stanowią osoby powyżej 15 roku życia?(przyjmij , że w Polsce mieszka 38,6 mln osób).
8
Aga:
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4. Wysokość ta dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden ma długość 2. Oblicz długość
2
lilien:
wylacz czynnik przed znak pierwiastka: a)√18 √8 √75 √63 √162 b)3√16 3√81 3√500 3√192 3√135 c)4√64 4√243 5√320 5√2048 6√576
3
s:
Jak udowodnić że A∪A'=x
3
kiki:
wykaż, że −|x|≤ x ≤|x| dla x ∉ℛ mam udowodnione dla x=o (1) oraz dla x > 0 (2)
1
furek:
sprawdzić, czy równanie się zgadza (liczby zespolone): Im z IzI
2
+ Im
2
kuruu:
Sprawdzić, czy podane liczby T są okresami poniższych funkcji. a) f(x) = |sin x|, T=π,
2
jagoda.r.:
:::rysunek::: Pomożecie?
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji y=f(x). Sporządź wykres funkcji:
7
AsiaBasia:
x = 81
−
3
4
*
√
12
/
3
√
72
= ?
8
giLU:
"Jeszcze jeden świt...", "Jeszcze jeden dzień...", "Jeszcze jedna noc..."−opowiadanie wybranego bohatera lirycznego z wiersza Barańczaka
9
ABCD:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego, równoramiennego wpisanego w okrąg: (x−3)
2
+ (y + 5)
2
= 36
4
pomozcie:
spośród podanych liczb wypisz liczby wymierne a nastepnie oblicz sume najwiekszej i najmniejszej z nich bardzo proszę o pomoc:
12
MonikaSz:
Mam pytanie. Robimy zadania do poprawki i tam jest takie coś: rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej
0
furek:
sprawdzić, czy równanie się zgadza: (liczby zespolone): Im z/IzI
2
+ Im sprzężenie z /z*sprzężenie z
6
kuruu:
Dane są funkcje f(x) = 2x + 3 oraz g(x) = 1/x. Rozwiązać równanie : (f o f o f) (x) = 5
8
AsiaBasia:
Jakie zaklęcie sprawi ,że wyjdzie 1110?
3
joanna:
√
5
*
5
√
2
=
1
joanna:
obliczyć przyspieszenie dośrodkowe wynikające z ruchu wirowego ziemi arpunktów na powierzchni kuli ziemskiejleżącej na szerokości geograficznej α =60 st promień ziemi to 6370 km
4
tn:
Założmy że pięciakaty sa podobne. Co to tak naprawde oznacza dla mnie? Może dziwne pytanie, ale nie do końca to łapię. Pozdrawiam,
1
joanna:
obie wskazówki pokrywają się o godzinie dwunastej po jakim czasie znowu się pokryją
1
michał:
Wyznacz p ze wzoru:
1
1
1
a)
=
+
2
a+b
p
p−3
b) px + 2 =
x+y
2
kuruu:
Niech f(x) = 1 + 1/x, zaś g(x)= x
2
+ x. Dla jakich x∊R jest możliwe zdefiniowanie złożeń f o g i g o f jednocześnie?
34
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
6
ania:
Nie mam pomysłu jak rozłożyć te wielomiany: w(x)=1/2x
3
−1/6x
2
−3x+1
2
LALA:
Wiadomo, że przybliżenie liczby 100
(
−3/4) jest równe 0,03162278 Jakie jest zatem przylbiżenie liczby 100
(
5/4). Wynik podaj z dokładnością do 0,01. Mogę prosić
0
kuruu:
Niech f(x) = 1 + 1/x, zaś g(x)= x
2
+ x. Dla jakich x∊R jest możliwe zdefiniowanie złożeń f o g i g o f jednocześnie?
5
kazik:
obliczyc pochodna funkcj (e
sinx
)'
2
furek:
obliczyć całkę dx/
3
√
1−2x
dla obszaru całkowania od 0 do 1/2
5
pawcio:
wykonaj dzielenie wielomianu:
0
furek:
Obliczyć pochodne cząstkowe po x i y dla
2x
y
− 3y
x
+ xye
2
x
18
mrrr:
Sprowadzam liczbę zespoloną w postaci a + bi do postaci trygonometrycznej. z = −3 + 3i
2
purplecherry:
a1+a2+a3=27
7
Adi:
Musze obliczyć to a nie byłem na lekcji i mam problem
7
1
2
*7
1
3
*7
1
6
=
2
Majkel:
Pewien stolarz ma problem z wyborem co produkować. Chce robić tylko dwa rodzaje stolików: mały stolik pod lampkę nocną i stolik do szachów, z szachownicą. Zrobienie stolika do szachów
2
furek:
Sprawdzić, czy funkcja pierwotna F(x) = x−2
√
x
+2ln(
√
x
+1) jest funkcją pierwotną funkcji f(x)
√
x
/
√
x
+1
13
Hubert:
Proszę o opis i sposób wytłumaczenia. a) f(x) = 2(x)
2
-8
1
max:
znaleźć rzut prostopadły wektora a= [1, 0, −1] na płaszczyzne 2x + 3y − z − 7 = 0 nie wiem jak ustalić wektor normalny płaszczyzny przez tą −7 na końcu
z góry dzięki
2
mariogtx:
h(x)=1/5+1/x−5
4
głupek:(:
wyrażenie 3x − |1−x| + 2 |x−2| jest dla x∊<1;2>
6
ancymon:
Jaka bryła powstanie poprzez obrót trójkąta równoramiennego wokół jednego z ramion?
7
ale:
Pomocy cos mi nie wychodzi...
5
Mada666:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory: a) A={(x,y):y≥|x+5| } i B={(x,y):y−3x>5}
1
sata:
w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równianie z
2
= i
1
Emily:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, w którym boki równe mają długość b, a kąt między nimi zawarty jest równy α. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli każda krawędź boczna
7
tomek274:
a
−
5 + a
−
6 =
12
d4mian:
Podaj przykład wielomianu o wyrazie wolnym a
0
= 2, który ma tylko jeden pierwiastek dwukrotny równy 3 i którego stopień jest równy
5
Magda:
Prosze, blagam.... od rana nie moge znalezc osoby ktora pomoze... Odcinek AB o dlugosci a porusza sie swymi koncami po dwoch prostych L1 i L2 wzajemnie
0
Eta:
Nocne Marki
do spania
5
jacek:
Oblicz długość przekątnych rombu o boku długości 30 dm i kącie ostrym 30 stopni.
9
Pomozesz??:
Jeżeli promień podstawy stożka zwiększymy o 20%, a wysokość zmniejszymy o 20% to objętość stożka:
7
alicja-p:
√
98 − 24
√
10
= 4
√
5
− 3
√
2
8
Edyta:
a)2
5
x
−
1
−(1/4)
2
x
>0 b)(1/3)
x
−
4
−9*3
x
≤0
2
Kuba:
W trójkącie równoramiennym ABC, podstawa AB ma długość 10cm. Odcinek AD jest wysokością tego trójkąta. Wiedząc że DB=6cm, oblicz obwód trójkąta ABC.
8
aaaa:
Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich jest równa 96, a ich największym wspólnym dzielnikiem jest 12. Podaj te liczby.
3
kamila:
a
2
/[(a−b)(a−c)] + b
2
/[(b−c)(b−a)] + c
2
/[(c−a)(c−b)]
3
biedroneczka:
stosunek obwodów dwóch wielokątów podobnych jest równy 4/7. oblicz stosunek pól tych figur.
4
mariano italiano:
Dane sa cztery liczby ustawione w ciag. Trzy pierwsze tworza ciag geometryczny a trzy ostatnie ciag arytmrtyczny, suma pierwszej i ostatniej wynosi 35 a drugiej i trzeciej 30.
9
Izz:
81
1 / log
4
9
− 8
log
4
9
3
Natalia:
Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz jej dziedzinę, zbiór wartości oraz odczytaj z wykresu podziały monotoniczności
56
asdf:
:::rysunek::: Wzory redukcyjne:
6
Przemek:
a)3
x
+
2
+2*3
x
−
1
=87 b)2
x
+
3
−5*2
x
−
2
=13,5
41
maniek:
pomocy.Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian U, nie wykonując dzielenia. w(x)=x
5
−x
3
+x
2
−1 u(x)=(x−1)(x+1)(x+2)
2
banan!:
Do banku wpłacono 3000 zł na 3 lata przy rocznej stopie procentowej 6%. Ile będzie wynosił kapitał po upływie tego okresu, jeśli odsetki są kapitalizowane: a) co 0,5 roku; b) co
5
Magda m:
Dany jest ΔABC o bokach 5, 6, 7√2. Wyznacz pole ΔA
1
B
2
C
3
, który jest podobny do ΔABC w skali k=2
7
Joanna:
√
12−8
√
2
− 0,5 |5−4
√
2
|
20
ale:
Jutro mam klasówkę z maty, zdobyłam zadania jakie na niej będą. na różnych forach są odpowiedzi ale nie rozumiem z nich nic prawie. Prosze o pomoc
była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś
2
Patrycja:
Mam kilka prostych zadaan z ktorymi nie moge sobie poradzic
8
franek:
1metr to ile litrów
6
Joanna:
Uzasadnij, że trzycyfrowa liczba, w której wszystkie cyfry są jednakowe, jest podzielna przez 3.
7
Jola:
zapisz funkcje y=3x
2
+2x+1
10
ANKO:
Eta jestem
16
x
x+3
=4(
2
x
8
)
1
2x+5
3
parkiet:
6
5
+
x
x
2
0
martyna:
5x
3
− 15x
2
(x−2)
2
x
=
x
2
− 4
4x−12
4
Alois~:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna podstawy ma długość d i tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt o mierze α. Wyznacz
0
Paweł:
Witam. Mamy problem z rozwiązaniem następującego równania:
0
Paweł:
Witam. Mamy problem z rozwiązaniem następującego równania:
4
furek:
Policzyć całkę: ln(
√
x
+1)
36
Julka:
coś mi w tym przykładzie nie wychodzi ktoś by mógł zobaczyc i powiedziec gdzie popełniam błąd? 7
x
+7
x
−
1
=56
2
Kuba:
Kuba: Narysuj dwa czworokąty, które nie są podobne, lecz: a) kąty jednego czworokąta przystają do kątów drugiego czworokąta
3
Mariusz:
Witam, wiem że to forum o tematyce matematycznej, ale może moglibyście pomóc z jednym zadaniem. Nie opatrzyłem się jeszcze w książkę, nie powiem że fizyka jest moim konikiem, zadanie nie
3
kuruu:
Zbadać parzystość funkcji f(x) = xsinx g(x) = log ( x +
√
1+x
2
)
3
berni:
A umie ktoś zrobić przebieg funkcji ? Dla
2
Godzio:
TOmek
zajrzyj tu
4
terminex:
:::rysunek::: Zad.Obliczyć rezystancję zastępcza między punktami CF
2
Bartek:
Znajdź liczby spełniające równanie: 8(x
7
−2x
6
)(x
2
−2)=0
37
Lisek:
Rozwiaż nierówność (x+3)(x−5)
2
> 0 to wyszlo mi (x+3)(x−5)(x+5)>0
4
marysia:
wykres cos kwadrat jak bedzie wyglądał? Wiem ze na pewno powyżej osi x, czy moze tak jak moduł z cos x ?
5
Trip:
Naszkicuj wykres funkcji f.Wyznacz jej dziedzinę oraz zbiór wartości i odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności:
8
Trip:
Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość.Oblicz wartość wyrażenia dla x=−1 4x2−1/2x3+x2
68
Rafał:
Witam, mam za zadanie wyprowadzić funkcje tryg. podwójnego kąta mianowicie: a) sin2α
1
Dominika:
Pomocy! Oblicz sumę długości promieni okręgów: opisanego na trójkącie prostokątnym i wpisanego w trójkąt prostokątny. sformułuj wniosek końcowy
3
UTO:
Tylko dla sprawdzenia, mógłby ktoś rzucić okiem czy dobrze? Wykaż, że
4
biedroneczka:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 10 i 6, a kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 45. oblicz obwód i pole tego trójkąta.
3
Szajbus:
DO wykresu funkcji f(x)=ax
2
+bx +c gdzie a ≠0 , należą punkty A(−2,0) b (4,0) Wynika stąd a) a*b <0
16
j:
ile to jest pierwiastek trzeciego stopnia z 3 i to wszytso do kwadratu ?
0
Magda:
Odcinek AB o dlugosci a porusza sie swymi koncami po dwoch prostych L1 i L2 wzajemnie prostopadlych. z punktu przeciecia tych prostych opuszczono na odcinek AB prostopadla. Podaj
2
Magda:
http://matematyka.pisz.pl/strona/79.html
2
maniek:
pomocy.Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian U, nie wykonując dzielenia. w(x)=x
5
−x
3
+x
2
−1 u(x)=(x−1)(x+1)(x+2)
42
Kosmo1212:
Dwa równania ma równanie; A.3x
2
+ 4
√
3x
+ 4= 0
6
anmi0op:
Prosta l : 3x+2y−21=0 zawiera wysokość trójkąta równobocznego ABC. Punkt A (6,8) jest wierzchołkiem przez który przechodzi prosta zawierająca podstawę AB prostopadłą do prostej l.
5
Joachim:
Proszę o pomoc z zadaniem: Do menzurki o średnicy podstawy 4 cm, wypełnionej częściowo wodą, włożono metalową kulkę o
4
Mada666:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory A∩B, A−B, B−A, (A∪B)' jeżeli: A={(x,y):9≤x
2
+y
2
≤16}
3
onaxx:
poparcie dla partii X w marcu 2008 wynosiło 24% zas we wrzesniu 2008 bylo rowne 30%. Partia X odnotowała wzrost poparcia o:
5
berni:
Rozwiąż równanie −2√x +x=0
6
ilona:
ciąg (an) jest okreslony wzorem an =(−1)
n
(n
2
−2n) dla n≥1 Wtedy:
7
Dominika :
Oblicz układ równań: x
2
+y
2
−2x−2y+1=0
5