uzasadnij
Joanna: Uzasadnij, że trzycyfrowa liczba, w której wszystkie cyfry są jednakowe, jest podzielna przez
3.
2 paź 22:09
Eta:
k={1,2,3,4,5,6,7,8,9,}
n= (kkk) suma cyfr : k+k+k= 3*k −−−−−−− jest podzielna przez 3
2 paź 22:12
Joanna: i co dalej z tym zrobić ?
2 paź 22:12
Eta:
Nic

to koniec uzasadnienia bo
3*k jest podzielna przez
3
2 paź 22:14
Eta:
Nie załamuj mnie

(111) (222) (333) (444) (555) (666) (777) (888) (999) −− to takie liczby
suma cyfr każdej z nich jest podzielna przez
3
(zadanie z podstawówki
2 paź 22:17
Joanna: no właśnie aż za proste dlatego myślałam że jest w tym jakiś haczyk
a zadanie niby na poziomie matematyki w liceum...
2 paź 22:24
Joanna: w modelu odpowiedzi do tego zadania mam napisane takie coś:
1)zapisanie liczby w postaci 100x+10x+x ,gdzie x ∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
2)Zauważenie że 11x = 3*37x
3)Zauważenie, że 3*37x=3y,gdzie y ∊N
Zatem liczba jest podzielna przez 3
2 paź 22:27