Trygonometria.Oblciz długość przekątnych rombu.
jacek: Oblicz długość przekątnych rombu o boku długości 30 dm i kącie ostrym 30 stopni.
2 paź 22:56
sushi_gg6397228:
1. policz pole
2. tw cosinusow i masz jedna przekatna
3. z pola wyliczysz druga przekatna
2 paź 22:58
Ajtek:
Podstawa czy rozszerzenie?
2 paź 22:58
PuRXUTM: a miałeś twierdzenie sinusów cosinusów ? Bo to by ułatwiło sprawę
2 paź 23:00
Eta:

Można też tak
x= 30*sin15
o
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
sin15o= sin(45o−30o) = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| (√3−1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
to 2x=...........
y= 30*sin75
o
| | √2 | |
sin75o= sin(45o+30o)= |
| (√3+1) |
| | 4 | |
2y=......... dokończ
3 paź 01:05
Eta:

Można jeszcze tak:
x, y>0
| | x*y | |
x2+y2=4a2= 4*900 P= 30*30*sin30o = 450 i P= |
| = 450 |
| | 2 | |
Rozwiązujemy układ równań:
(x+y)
2−2xy= 3600
x*y= 900
(x+y)
2−1800=3600 ⇒(x+y)
2= 5400⇒ x+y= 30
√6 ⇒ y= 30
√6−x
(30
√6−x)*x= 900 ⇒ x
2−30
√6+900=0 Δ=1800,
√Δ= 30
√2
x=......... dokończ i y=....
3 paź 01:45