NWD
aaaa: Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich jest równa 96, a ich największym wspólnym dzielnikiem
jest 12. Podaj te liczby.
22 wrz 19:07
aaaa: Obliczyłam tyle:
12a+12b=96
12(a+b)=96
a+b=8
czyli może być 1 +7
2+6
3+5
4+4
ale którą parę wybrać?
22 wrz 19:09
aaaa: proszę o pomoc
22 wrz 19:11
Vizer: NWD(a,b)=1
22 wrz 19:21
aaaa: no tak ale dlaczego?
22 wrz 19:31
Vizer: Zauważ, że ty wypisałaś liczby 12a i 12b, które dzielą się przez 12, liczby a i b mają być
względnie pierwsze, więc ich NWD(a,b)=1. Mówiąc prościej 12a i 12b są to liczby podzielne
przez 12, ale po podzieleniu je przez 12 nie mogą mieć wspólnych dzielników np. jak będziemy
mieć liczby a=2 i b=6
12a=24, 12b=72
NWD(24,72)=24, co nie spełnia warunków zadania.
22 wrz 19:37
aaaa: już rozumiem dzięki
22 wrz 19:41
Vizer: Spoko.
22 wrz 19:42
2 paź 23:58
Weronika: suma dwóch jednacyfrowych liczb parzystych
13 mar 11:21