rozłóż wielomian na czynniki
hubert05: rozłóż wielomian na czynniki
W(x) = x8 + X4 +1
proszę o dokladne rozpisanie
21 wrz 16:10
hubert05: bardzo prosę o pomoc:(
21 wrz 16:25
Vax: = (x8+2x4+1)2 − x4
Dalej sobie poradzisz
21 wrz 16:25
grzesiek339: ten wielomian nie ma pierwiastkow − tak trzeba z gory zalozyc, z tego wzgledu, ze wszystkie
jednomiany maja wspolczynnik dodatni.
x8+x4+1=
x4(x4+1)+1=
x4(x2+1)(x2−1)+1=
x4(x2+1)(x−1)(x+1)+1
nie da sie dalej nic z tym zrobic
21 wrz 16:26
Jack:
musi się dać... każdy wielomian stopnia >2 można przedstawić jako iloczyn wielomianów stopnia
co najwyżej 2.
21 wrz 16:27
Vax: Jak się nie da.. po prostu ze złej strony do tego podszedłeś, a poza tym stosujesz błędny wzór
x
4+1 = (x
2−1)(x
2+1)
21 wrz 16:27
grzesiek339: jesli jestem w bledzie, to przepraszam :<
21 wrz 16:28
hubert05: Vax, właśnie nie moge sobie poradzić
21 wrz 16:29
grzesiek339: a jestem
21 wrz 16:29
Vax: Skorzystaj ze wzoru a2+2ab+b2 = (a+b)2, przypominam, że mamy:
(x8+2x4+1) − x4
21 wrz 16:30
hubert05: (x4+1)2 − x4?
21 wrz 16:32
Vax: Dobrze, teraz zastosuj wzór a2−b2 = (a−b)(a+b)
21 wrz 16:32
hubert05: (x4+1) − (x2)2?
21 wrz 16:33
hubert05: ten pierwszy nawias do kwadratu
21 wrz 16:33
Vax: (x
4+1)
2 − (x
2)
2
Tak, dalej rozpisujesz zgodnie ze wzorem
21 wrz 16:33
hubert05: (x4 − 1 + x2)(x4+1−x2) ? co dalej?
21 wrz 16:35
Vax: Nie do końca, czemu w jednym nawiasie masz x4−1, a w innym x4 + 1 ?
21 wrz 16:35
hubert05: tak tak, w obu +
21 wrz 16:36
Vax: No to zapisz co na razie masz, tylko staraj się zapisywać od niewiadomej w najwyższej potędze
do najniższej, czyli (coś)x
4 + (coś2)x
2 + (coś3)
21 wrz 16:37
hubert05: no nie wiem mam (x4 + 1 + x2)(x4+1−x2) i co dalej? możesz rozpisać?
21 wrz 16:39
Vax: Dobrze, (x
4+x
2+1)(x
4−x
2+1) = 0
I teraz tak samo z osobna każdy czynnik:
x
4+x
2+1 = (x
4+2x
2+1)−x
2 = ..
21 wrz 16:40
hubert05: wybacz ale w ogole to do mnie nie dociera, mozesz całosc rozpisac?
21 wrz 16:42
Vax: No ale na razie wszystko dobrze liczysz, teraz robisz to tak samo, korzystasz ze wzoru
a2+2ab+b2 = (a+b)2
21 wrz 16:43
hubert05: x4 + x2 + 1 = (x2+1)2 − x2?
21 wrz 16:46
Vax: Tak, teraz znowu ze wzoru a2−b2 = (a−b)(a+b)
21 wrz 16:48
hubert05: (x2+1+x2)(X2+1−x2)?
21 wrz 16:51
Vax: Powinno być x, a nie x2
21 wrz 16:52
hubert05: (x2+1+x)(x2+1−x) co dalej?
21 wrz 16:53
Vax: Dobrze, x4+x2+1 = (x2+x+1)(x2−x+1), teraz w analogiczny sposób rozkładasz drugi czynnik:
x4−x2+1 = (x2+1)2 − (√3x)2 = ...
21 wrz 16:56
hubert05: (x2+1+p{3])(x2+1−√3)?
21 wrz 17:00
Vax: Zgubiłeś x, zanim wyślesz weź podgląd i przeczytaj czy dokładnie wszystko jest napisane jak
chcesz
21 wrz 17:01
hubert05: i to już będzie koniec?
21 wrz 17:03
Vax: Napisz na razie co masz.
21 wrz 17:04
Mateos: Rozłoż na czynniki
−12x5+12x3−3x=
19 wrz 22:18
ICSP: −3x(4x4 −4x + 1) = −3x(2x2−1)2 = −3x(√2x+1)2(√2x−1)2
19 wrz 22:21
Acheron.: Jak mam rozłożyć taki wielomian na czynniki:
w(x)= (x2 − 3x − 4)( x2 + 5x + 4)
Proszę o odpowiedź. ^^
1 paź 19:52
Saizou : policz Δ
PS. on już jest w postaci czynników, tylko że kwadratowych
1 paź 19:53
Eta:
(x−4)(x+1)*(x+4)(x+1)
1 paź 19:55
Acheron.: Dziękuję bardzo, już rozumiem.
1 paź 20:13
Tadzik: −12x5 +12x3 −3x
3 paź 16:35
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
−12x(x4 − x2 + |
| ) = −12x(x2 − |
| )2 = ... dokończ |
| | 4 | | 2 | |
3 paź 16:39
Tadzik: no ale własnie nie wiem jak
3 paź 16:42
Tadzik: nie wiem co i jak skąd się bierze
3 paź 16:43
Brodzio: −24x4+120x3+30x2−150x
4 paź 17:15
ICSP: wyciągnij −6x przed nawias.
Później rozłóż wielomian w nawiasie (będzie III stopnia oraz liczba x = 5 będzie jego
pierwiastkiem)
4 paź 17:17
Brodzio: wyszło mi
−6x(x−5)(2x−√5)(2x+√5)
myślę, że dobrze
4 paź 17:26
ede: x4 − 2x2 + 1
15 lis 23:14
zabcia2580: w(x)=2x7 +4x4−6x5
2 sty 22:41
ala: Zle zastosowany wzor −−−dotyczy roznicy kwadratow ,,,a tam jest suma kwadratow,,zle ...
28 lis 16:32