okropna kula ppk i łuk :((((
I: Oblicz pole powierzchni kuli , jeżeli łuk koła wielkiego , wyznaczony przez kąt środkowy 60 ,
ma długość 12m? prosze pomozcie
3 paź 17:10
pigor: ... otóż,
Pk= 4πR2 = ? , ale L=α*R=12 − długość łuku , gdzie
α − miara kąta środkowego w radianach, R − długość promienia kuli , stąd
| π | | 1 | |
| *R= 12 ⇔ Rπ= 36 ⇔ R= |
| *36 , więc |
| 3 | | π | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5184 | |
Pk=4π*( |
| *36)2= (2*36)2* |
| = 722* |
| [m2] = |
| ≈ 1650,1 m 2 .  |
| | π | | π | | π | | π | |
3 paź 17:29
zdziś: oo jej dziekuje bardzo że zrobione , ale za glupi chyba na to jestem

nie rozumiem heh..
3 paź 17:41