Rozwiązać równanie.
kuruu: Dane są funkcje f(x) = 2x + 3 oraz g(x) = 1/x. Rozwiązać równanie : (f o f o f) (x) = 5
{2[2(2x+3)+3]+3}x=5 Czy to jest dobry zapis? Wystarczy to później rozwiązać, ale nie wiem, czy
dobrze zapisałam tą superpozycję (fofof)(x)?
3 paź 13:21
ania: po co ten x na końcu? poza tym dobrze x=−2
3 paź 13:24
kuruu: Aha, czyli ten x niepotrzebny. Dziękuję
3 paź 13:26
kuruu: Jest jeszcze jeden przykład. (fog)(x) = (gof)(x)
To będzie 2*1/x+3 = 1/2x+3
I wyjdzie x1 = − 5/3 x2 = − 1/2 ? Dobrze to zrobiłam?
3 paź 13:38
ania: podstaw wyniki i sprawdź czy dobrze bo mi wychodzi tylko x=−1
może zjadłaś nawias ;>
3 paź 13:45
pigor: ... równanie masz dobre , bo
2*1x+3= 12z+3 , ale rozwiązania , coś nie tak,
2*1x+3= 12z+3 / * x(2x+3)≠0 ⇒ 2(2x+3)+3x(2x+3)= x ⇔
⇔ 4x+6+6x
2+9x−x= 0 ⇔ 6x
2+12x+6= 0 /:6 ⇔ x
2+2x+1= 0 ⇔ (x+1)
2=0 ⇔
⇔ x+1= 0 ⇔
x=−1 − szukane rozwiązanie (podstaw je sobie ; spełnia dane równanie)
3 paź 13:59
kuruu: Aha, dziękuję
3 paź 14:12