wartość bezwzględna
filip: wykaż, że prawdziwe są nierówności:
a) ||x| − |y|| ≤ |x − y|
b) |x − y − z| ≥ |x| − |y| − |z|
3 paź 15:40
Godzio:
a) | |x| − |y| | ≤ |x − y|
Korzystając z faktu, że |x| ≤ y ⇔ −y ≤ x ≤ y mamy:
− |x − y| ≤ |x| − |y| ≤ |x − y|
Udowodnię najpierw pierwszą nierówność:
− |x − y| ≤ |x| − |y| ⇔
|y| − |x − y| ≤ |x|, zauważmy, że:
|y| − |x − y| = |y − x + x| − |x − y| ≤ |y − x| + |x| − |x − y| = |x| (skorzystałem z
nierówności trójkąta
Teraz drugą:
|x| − |y| ≤ |x − y| tym razem, |x| = |x − y + y|, podobnie jak wyżej, korzystamy z
nierówności trójkąta:
|x| − |y| ≤ |x − y| + |y| − |y| = |x − y|
Co kończy dowód
3 paź 16:00
Godzio:
|x − y − z| ≥ |x| − |y| − |z|
P = |x − y − z + y + z| − |y| − |z| ≤ |x − y − z| + |y| + |z| − |y| − |z| = |x − y − z|
Tu również skorzystałem z nierówności trójkąta
3 paź 16:03
filip: a skąd otrzymałeś to: |y| − |x − y| = |y − x + x| − |x − y|

bo nie widzę tego zbytnio
3 paź 16:30
Godzio:
|y| = |y − x + x| − dopisałem sobie x i go odjąłem, żeby wyrównać
3 paź 16:48
filip: ok dziękuję bardzo; został mi tylko jeszcze jeden przykład, którego nie rozumiem do końca,
jakbyś mógł pomóc byłbym wdzięczny. [polecenie jak wyżej]
c) |x1 + x2 + ... + xn| ≤ |x1| + |x2| + ... + |xn|
3 paź 16:51
Godzio:
Również trzeba skorzystać z nierówności trójkąta, tylko dla większej ilości elementów

|x + y| ≤ |x| + |y|
|x
1 + (x
2 + ... + x
n) | ≤ |x
1| + |x
2 + ... + x
n| ≤ |x
1| + |x
2| + |x
3 + ... + x
n| ≤
≤ ... ≤ |x
1| + |x
2| + ... + |x
n|
3 paź 17:27