KULA I POLE POW
zdziś: Nic nie rozumiem z tych kul mam jeszxcze jedno zadanie i nie potrafie go rozwiazac. objetosc
| | 256 | |
kuli = |
| π cm3. oblicz pole powierzchni tej kuli. Z gory dziekuje za pomoc dobrym |
| | 3 | |
duszyczkom
3 paź 17:16
Saizou : wyliczasz z objętości r i podstawiasz do wzoru na pole
P=4πr
2
3 paź 17:19
Magda: na poczatku najlepiej sobie wypisac co mamy.
mamy objetosc kuli.
a szukamy pola.
| | 4 | |
wzor na objetosc kuli to : |
| πR3
|
| | 3 | |
a wzor na pole kuli to :4πR
2
czyli zeby wyliczyc pole potrzebujemy R
dlatego mamy podana objetosc, z niej mozemy wyliczyc R tj:
π sie skraca i zostaje nam
wyciagamy pierwiastek 3 stopnia
R= 4
mamy R wiec mozemy policzyc pole powierzchni kuli

wystarczy podstawic do wzoru
3 paź 17:27
zdziś: | | 256 | | 4 | | 256 | | 3 | |
zrobiłem tak tylko nie wiem czy dobrze v= |
| π= |
| π R3 to |
| π= |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | |
R3
to π sie skroci 3 sie skroca a 256/4= 64 czyli R3=64 czyli R=4

wiec ppk= 4π*4
2 ppk=
4π* 16 ppk= 64
3 paź 17:34
zdziś: oo dobrze mi wyszlo ?! dzieeki za pomoc kochani jestescie z Wami coś umiem
3 paź 17:36
Piotr:
P = 4 π r2
wiec P = 4*16 π = 64 π
3 paź 17:36
zdziś: i tak to zostawić czy trzeba pisc cm2
3 paź 17:38
Piotr:
nalezaloby napisac cm2.
3 paź 17:39