Prosze o wskazanie błędu
Julka: coś mi w tym przykładzie nie wychodzi ktoś by mógł zobaczyc i powiedziec gdzie popełniam błąd?
7x+7x−1=56
7x+7x : 7=56
14x=56*7
14x=392
i coś mi tu nie wychodzi a x powinien wyjść 2
2 paź 21:01
Magda: jezeli pomnozylas razy 7. to powinnas i 7x na samym poczatku pomnozyc gdyz tam jest dodawanie
2 paź 21:02
Magda: nie wiem czy dobrze kombinuje ale ja bym wyciagnela 7x a nastepnie podzielila przez nawias
ktory Ci powstanie...
2 paź 21:03
2 paź 21:03
Julka: to mi nie pomaga jakoś bo i tak coś błędnie wychodzi
2 paź 21:03
Piotr:
kilka błędów.
kolejność działań ! i 3
3 + 3
3 to jest 6
3
2 paź 21:03
2 paź 21:04
Julka: Dzięki ZKS już rozumiem
2 paź 21:04
Julka: Dzięki Nienor
2 paź 21:04
Julka: a jeszcze mam pytanie jak takie z dwoma członami zrobić?
7x+1 +7x−1=350
7x * 7+7x*1/7=350
I w tym momencie jak to zrobić?
2 paź 21:20
Magda: wyciagnij 7
x i zrob tak jak wczesniej panowie pokazali
2 paź 21:22
Magda: 7x ( 7+1/7)=350
2 paź 21:22
Julka: no ale właśnie powinno to być tak?:
7x(1+i teraz nie wiem czy pomnożyć te 7*1/7? troche beznadziejnie wyjdzie chyba
2 paź 21:23
Piotr:
7
x=t
ja bym tak zrobil
2 paź 21:24
Julka: nie bardzo rozumiem co z tym zrobić z tym t....
2 paź 21:26
Nienor: | | 1 | | 7 | | 1 | | 8 | |
Możesz 1+ |
| = |
| + |
| = |
| I powinno wyjść. |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
2 paź 21:26
Julka: nie można jakoś to zrobić tą metodą w nawiasie albo podobnie?
2 paź 21:27
Piotr:
w obu przypadkach wychodzi to samo. x=2
2 paź 21:27
Julka: Nienor no ok zgadza sie ale co zrobic w tedy z ta nieszczesna samotna 7 mką?
2 paź 21:28
Julka: aaaaa ale jestem głupia już rozumiem
2 paź 21:29
Julka: czyli będzie tak? : 7x(1+8/7)=350
2 paź 21:30
Piotr:
z t :
t=49
7
x=49
7
x=7
2
x=2
2 paź 21:30
2 paź 21:32
Julka: nie kminie z tym t , moglibyście mi tamtym sposobem pokazać?
2 paź 21:32
Julka: no coś właśnie lipa...:(
2 paź 21:33
Magda: (7x * 7) + (7x * 1/7) = 350
teraz wyciagnij 7x z jednego nawiasu i drugiego i moze zrozumiesz....
2 paź 21:33
2 paź 21:34
Julka: a skąd się tam 50 wzięło?
2 paź 21:35
Piotr:
a dodawac ulamki umiesz ?
2 paź 21:37
Magda: bo 7 to inaczej 49/7 przeciez zeby dodac musisz miec wspolny mianownik. i z tad te 50...
2 paź 21:37
Julka: jeju ale ja dzisiaj tępa jestem sory 10 godzin w szkole i zajęcia dodatkowe wykańczają
2 paź 21:38
Julka: poważnie ale nie rozumiem co znowu źle zrobiłam....

5
x+10*5
x−2=7/25
5
x+10*5
x * 1/5
2=7/25
5
x(10+1/25)=7/25
5
x(10/25)=7/25
5
x=7/25 *25/10
5
x=7/10

?
2 paź 21:50
Magda: (5x) + (5x*10*5−2)
wyciagasz 5x z pierwszego nawiasu
czyli z pierwszego zostaje ci 1 bo 1 razyz 5x to 5x + i wyciagasz z drugiego nawiasu 5x i
zostaje Ci (10*5−2)
czyli 5x [1+ (10*5−2)]
prosciej nie potrafie...
2 paź 21:54
Piotr:
źle wyciagnelas przed nawias.
2 paź 21:55
Piotr:
to do
Julki bylo
2 paź 21:56
Magda: Julia, zeby sprawdzic czy dobrze wyciagnelas nalezy dla swietego spokoju przemnozyc i zobaczyc
cy uzyskalo sie liczbe pierwotna
2 paź 21:56
2 paź 21:58