Popatrz tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsa w pkt. Kreślenie ... inne metody
Spodek wyskości podzieli odcinek tak, że jedna część jest połową małej osi a druga połową
dużej osi elipsy.
dnia np. tak :
narysuj sobie I−szą ćwiartkę Iukładu osi XOY i w niej odcinek o końcach A=(A,0) i B=(0,B)
i z początku O układu wystaw odcinek OP⊥AB taki, że OP=√x2+y2 , gdzie P=(x,y) −
"przedstawiciel" punktów szukanej krzywej i P' − rzut punktu P na oś OX, a P'' − rzut punktu
P na oś OY, wtedy
ponieważ OP jest wysokością ΔAOB−prostokątnego względem przeciwprostokątnej AB, więc
OP2=AP*PB ⇒ OA2+OB2= AP*PB ⇒ x2+y2=AP*PB , ale także
AP+PB=a /2 ⇒ AP2+2AP*PB+ PB2=a2 ⇔ (*)AP2+PB2+2(x2+y2)=a2 ; dalej z
| OP | AP | OP | BP | |||||
podobieństwa ΔOP'P∼ ΔAP'P, oraz ΔOP'P∼ΔBP''P mamy: | = | i | = | ⇔ | ||||
| x | y | y | x |
| √x2+y2 | AP | √x2+y2 | BP | |||||
⇔ | = | i | = | ⇒ | ||||
| x | y | y | x |
| y2 | x2 | |||
⇒ AP2= | (x2+y2) i BP2= | (x2+y2) , więc stąd i z (*) powyżej : | ||
| x2 | y2 |
| y2 | x2 | ||
(x2 +y2)+ | (x2+y2) +2(x2+y2)= a2 /* x2y2 ⇔ | ||
| x2 | y2 |
Dziękuje bardzo bardzo bardzo
!