Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość.Oblicz wartość wyrażenia dla x
Trip: Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość.Oblicz wartość wyrażenia dla x=−1
4x2−1/2x3+x2
x3+4x/x5−16x
x2−2x+1/x3−1
x2−2x−8/x2−4x+4
2 paź 18:44
Trip: Bardzo proszę o pomoc
2 paź 20:35
Nienor: Wiesz coś o dziedzinie?
2 paź 20:37
Trip: WIEM...ALE NIE WIEM JAK JĄ Z TYCH WYRAŻEŃ WYZNACZYĆ...NP.x − 16x...hm ?
2 paź 21:10
Piotr:
x przed nawias
2 paź 21:11
Nienor: No nie może być zerem to wyrażenie, więc
x5−16x≠0
x(x4−16)≠0
x(x2−4)(x2+4)≠0
x(x−2)(x+2)(x2+4)≠0
x≠0 i x−2≠0 i x+2≠0≠i x2+4≠0
Tyle.
2 paź 21:12
Trip: sory...x5−16x ?
2 paź 21:13
Trip: ok...

a całe wyrażenie zgodnie z podaną treścią jak będzie wyglądać...np.3 przykład ?
2 paź 21:16
Nienor: a) 2x3+x2≠0
x2(2x+1)≠0
x2≠0 i 2x+1≠0
c)x3−1≠0
(x−1)(x2+x+1)≠0
x−1≠0 i x2+x+1≠0
d)x2−4x+4≠0
(x−2)2≠0
x−2≠0
2 paź 21:17
Farjat: x2−2x+1/x3−1
x2−2x−8/x2−4x+4
mogłby ktos to skrócić

bo kombinuję i nic nie idzie....
2 maj 15:18
Farjat: No niech ktoś to machnie ptzynajmniej to x2−2x+1/x3−1

2 maj 16:40
Pomarańczowy Sok: x2−2x+1/x3−1 = (x−1)2/(x−1)(x2+x+1) = x−1/x2+x+1
x3−1 = (x−1)3 −−−−> (x−y)3 = (x−y)(x2+xy+y2)
8 lut 19:52