rozwiąż
Joanna: √12−8√2 − 0,5 |5−4√2|
2 paź 20:41
Mati: √12−8√2 − 0,5 |5−4
√2| =
√22 − 8√2 + 2√22} − 0,5 |5−4
√2| =
√2−2√22 − 0,5|5−4
√2| =
|2−2
√2| − 0,5|5−4
√2| = ... sprawdzasz czy liczby pod wart. bezwzględną są dodatnie czy
ujemne, jeśli ujemne to należy zmienić znaki jeśli dodatnie to zamieniasz wartość bezwzględną
na zwykłe nawiasy
2 paź 20:50
Mati: oj poprawka:
trzecia linijka :
√(2−2√2)2 − ....
2 paź 20:51
rolnik :): √12−8√2=
√4(3−2√2)
(1−
√2)
2 =3−2
√2
więc podstawiamy
√4(3−2√2)=
√4(1−√2)2=
√4 *
√(1−√2)2=2|1−
√2|=2(−1+
√2)=−2+2
√2
mam nadzieję że wiesz o co chodzi bo nie chce mi się całego tłumaczyć
2 paź 20:51
Mati: "zabawa polega na tym, że" to co pod pierwiastkiem trzeba przedstawić jako różnicę (ewentualnie
sumę) takich wyrażeń które zwiną się we wzór skróconego mnożenia by przejść z postaci √a2 w
postać |a|
2 paź 20:53
Joanna: próbowałam to robić ale coś mi się nie zgadza

wynik ma wyjść 0,5
2 paź 21:59
Joanna: już mi wyszło

dziękuję
2 paź 22:03
Gustlik: Na pierwiastkowanie liczb a±
√b są fajne wzory i nie trzeba kombinować wzorami skróconego
mnożenia:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
√12−8√2=
x=
√122−(8√2)2=
√144−64*2=
√144−128=
√16=4
| | √12+4 | | √12−4 | |
√12−8√2= |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | |
| | √16 | | √8 | |
= |
| − |
| =√8−√4=2√2−2 |
| | √2 | | √2 | |
Badam znak 5−4
√2 − podnoszę obie liczby do kwadratu i odejmuję:
5
2−(4
√2)
2=25−16*2=25−32<0 ⇒ 5−4
√2<0 ⇒ |5−4
√2|=−5+4
√2
√12−8√2 − 0,5 |5−4
√2| = 2
√2−2 − 2,5+2
√2=4
√2−4,5
2 paź 22:54