Stereometria
Joachim: Proszę o pomoc z zadaniem:
Do menzurki o średnicy podstawy 4 cm, wypełnionej częściowo wodą, włożono metalową kulkę o
średnicy 2 cm. O ile centymetrów podniesie się poziom wody w menzurce, jeżeli cała kulka
zanurzy się w wodzie?
23 lis 20:58
Godzio: oblicz objętość menzurki i kulki
dodaj te objętości , oblicz z sumy tych V wysokości odejmij od 4 cm i masz wynik
23 lis 21:00
Godzio:
H− wysokośc menzurki
h−wysokośc o jaką się podniesie poziom wody
V
m=πr
2H=4πH
12H+4=12H+12h
4=12h
23 lis 21:05
Godzio:
H− wysokośc menzurki
h−wysokośc o jaką się podniesie poziom wody
V
m=πr
2H=4πH
12H+4=12H+12h
4=12h
23 lis 21:05
Godzio: tam na początku pomyłka nie 4 cm bo to średnica a nie wysokość
23 lis 21:06
xd: jakby nie patrzeć wszystko jest identycznie przepisane, ale ok xd
2 paź 20:45