Dany jest trójmian kwadratowy w postaci kanonicznej. Sprowadź go do postaci iloczynowej.
Hubert: Proszę o opis i sposób wytłumaczenia.
a) f(x) = 2(x)2 -8
b) (x+8)2+25
10 lut 14:44
uuu: wystarczy wszystko ładnie pogrupować:
a) 2(x2-4) =2(x-2)(x+2)
b)x2 +16x+89 ;
Δ<0 więc nie ma pierwiastków a zatem nie przedstawimy w postaci iloczynu
10 lut 14:54
Hubert: Gdyby nie to, że jestem idiotą to wszystko było by w porządku.
Zależy mi na czasie bo mam egzamin z tego jutro i nawet przepisać zadania poprawnie nie
potrafię...
a) f (x) = 2 (x+1)2 -8
b) f (x) = -(x+5)2 +9
c) f (x) = -1/3(x-3)2 +3 "to -1/3 to ułamek 1/3 z minusem przed ułamkiem a nie jedynką
d) f (x) = (x+8)2 - 25
Skoro uuu jesteś tak miły/miła, czy mogłabyś mi wytłumaczyć na przykładzie np. 1 zadania
"a" jak to wychodzi ?
10 lut 15:07
Hubert: w zadaniu c) -1/3(x-3)2+3 powinno byc
10 lut 15:08
uuu: najpierw wszystko mnożysz podnosis do kwadratu etc:
2(x2+2x+1)-8=2x2+4x+2-8=2x2+4x-6
teraz mozemy sobie 2 wyciągnąc przed nawiasalbo tez od razu liczyć pierwsiatki
kwadratoe:
ja zronbię to pierwszym sposobem:
2(x2+2x-3) = 2(x+3)(x-1) i koniec naszego rozkłądania
10 lut 15:14
uuu: b) -x2-10x-25+9=-x2-10x-16 teraz ten dwumian kwadratowy rozkąłdamy na czynniki czyli
liczymy delte i pierwiastki
Δ-=100-64=36 √Δ=6
x1=-2; x2 = -8 czyli -(x+2)(x+8)
10 lut 15:18
uuu: i analogiccznie pozostałe



:
10 lut 15:18
Hubert: dziekuję za pomoc =)
10 lut 15:18
Hubert: chociaż gdybyś mógł/mogła wytlumaczyć mi przykład c) bo męcze sięz nim pol godziny i
licho wyjśc nie chcę.
10 lut 16:00
jhnf: 4x2−16x−4
1 paź 09:20
krystek: ?
1 paź 09:22
jhnf: sprowadź trójmian do postaci kanonicznej
3 paź 08:59
pigor: ... np. tak :
4x2−16x−4= 4(x
2−4x−1)= 4(x
2−4x+4−5)= 4(x−2)
2−4*5=
4(x−2)2−20 . ...
3 paź 10:29
pigor: ... a co do postaci iloczynowej trójmianów :
a) f(x)=2(x+1)
2−8, b) f(x)=−(x+5)
2+9, c) f(x)=−
13(x−3)
2+3, d) f(x)=(x+8)
2−25,
wszystko ...

z różnicy kwadratów
a2−b2(a−b)(a+b) , np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a)
f(x)= 2(x+1)2−8= 2[(x+1)
2−4]= 2(x+1−2)(x+1+2)=
2(x−1)(x+3) ,
b)
f(x)=−(x+5)2+9= −[(x+5)
2−9]= −(x+5−3)(x+5+3)=
−(x+2)(x+8) ,
c)
f(x)=−13(x−3)2+3=−u(1}{3}[(x−3)
2−9]=−u(1}{3}(x−3−3)(x−3+3)=
−13x(x−6),
d)
f(x)=(x+8)2−25= (x+8−5)(x+8+5)=
(x+3)(x+13) i tyle . ...
3 paź 10:43
sad: ∫1/−x2+2x−3
17 kwi 22:28