Oblicz ;d
Magda: Oblicz ile kilogramów piasku o gęstości d=2,26 g/cm3 znajduje się w naczyniu o objętości 10l.
2 paź 16:17
Magda: pomożecie ? xD
2 paź 16:23
Jasiek: 2,26*10=22,6 g
3 paź 18:14
Ajtek:
Jasiek popraw się
3 paź 18:15
Krzysiek : Magda. Wzor jest taki d = m/v
Skorzystaj z tego ze 1 litr to 1000cm3 to wobec tego ile to 10 litrow ile to bedzie cm3.?
Jak to policzysz to bedzie nasze V czyli objetosc.
Gestosc d zamien sobie na kg/cm3 to 2,26g/cm3 ile to bedzie kg/cm3
teraz ze wzoru d=m/V wyznacz sobie mase czyli m ⇒m=d*v i to policz
3 paź 18:31