Potęgi
AsiaBasia:
Jakie zaklęcie sprawi ,że wyjdzie 1110?
Mój magiczny kalkulator dał rade ,jednakże nauczycielkę średnio to satysfakcjonuje
√6662−8882=?
3 paź 13:43
Krzysiek: jakim cudem Twój magiczny kalkulator obliczył, że jest to 1110 ?
Czy potrafisz policzyć np. coś takiego: √−1 ?
3 paź 13:48
ania: gdyby to jednak było odwrotnie żeby miało sens to
√(888−666)*(888+666) =√222*1554 i masz iloczyn i możesz wyciągać przed pierwiastek
3 paź 13:49
Krzysiek: "gdyby to jednak było odwrotnie żeby miało sens to"
ma to sens i w przypadku gdy jest tak jak napisała AsiaBasia.
Dlatego zapytałem czy umie policzyć √−1. Tylko, że to już nie jest wiedza szkolna.
3 paź 13:52
ania: poza salą wykładową zapominam o urojonych
3 paź 13:54
AsiaBasia:
Przepraszam ,błędnie zapisałam.
√6662+8882=?
3 paź 14:01
Ajtek:
√1112*62+111282=√1112(62+82)=111*10=...
3 paź 14:04
AsiaBasia:
Dziękuje Ajtek
3 paź 14:08
Ajtek:
3 paź 14:11