błagam pomocy ... jak mam to uprościć ??
kamila: a2/[(a−b)(a−c)] + b2/[(b−c)(b−a)] + c2/[(c−a)(c−b)]
30 wrz 21:15
sushi_gg6397228:
zadanie zadali 5 minut temu

nieczytelny zapis
kliknij po wiecej przykładów masz podane jak zrobić kreske ułamkowa
30 wrz 21:24
Basia:
zauważ, że b−a = −(a−b) i c−a = −(a−c) i c−b = −(b−c)
wobec tego masz
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| = |
| (a−b)(a−c) | | (b−c)[−(a−b)] | | [−(a−c)]*[−(b−c)] | |
| a2 | | b2 | | c2 | |
| − |
| + |
| = |
| (a−b)(a−c) | | (a−b)(b−c) | | (a−c)(b−c) | |
| a2(b−c) − b2(a−c) + c2(a−b) | |
| = ................. |
| (a−b)(a−c)(b−c) | |
dokończ już sama
1 paź 02:47
kamila: dziękuję bardzo za pomoc, a zadać mi nie zadali tylko w przyszłym tygodniu mam kolokwium i
zaczęłam się uczyć o tej godzinie
2 paź 23:53