funkcja wymierna
Natalia: Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz jej dziedzinę, zbiór wartości oraz odczytaj z wykresu
podziały monotoniczności
15 mar 16:37
jhubi:
2 paź 23:03
Aga1.:

| | a | |
Wzór funkcji f(x)= |
| +q |
| | x−p | |
Wektor przesunięcia [p,q]
asymptoty
x=p, y=q
D=R−{p}
Zw=R−{q}
gdy a>0 to funkcja jest malejąca w każdym z przedziałów
(−
∞,p); (p,
∞)
| | 4 | |
W pierwszym przykładzie wykres funkcji y= |
| trzeba przesunąć o wektor [0,−1] (o1 |
| | x | |
jednostkę do dołu))
a=4>0, p=0, q=−1.
2 paź 23:23
Aga1.: Ale dzieci bawią się i odgrzebują stare posty, zamiast grzebać w piaskownicy.
2 paź 23:30
ania: Aga1 chyba to samo można powiedzieć o Tobie
31 mar 13:30