rozwiąż równanie
xxx: rozwiąż równanie
x3+3x2−9x+5=0
x3−7x−6=0
x3−6=4x2−5x
3 paź 17:25
3 paź 17:41
Krzysiek: na pewno tak ma to wyglądać?

x*3 +3x*2 −9x+5=0
czyli: 5=0 ...równanie sprzeczne
3 paź 17:44
Mati: to nie mnożenie to potęgi, nie ciężko się domyślić chyba
3 paź 17:44
ICSP: mi to też na mnożenie wygląda
3 paź 17:45
Mati: x3+3x2−9x+5=0
x3−7x−6=0
x3−6=4x2−5x
3 paź 17:45
Krzysiek: Mati, nie ciężko się domyślić jak poprawnie napisać działanie skoro wskazówkę masz po lewej
stronie...
3 paź 17:46
ICSP: Nigdy bym na to nie wpadł

Ciekawe czy
Krzysiek by na to wpadł

a) w(1) = 0
b) w(−1) = 0
c) w(2) = 0
dziel teraz przez odpowiednie dwumiany
3 paź 17:47
Mati: Krzysiu masz rację ale nie warto czepiać się i tracić czas jeśli wiadomo o co chodzi, rozumiem
jeśli byłyby to bardziej skomplikowane działania ale te są tak proste że nie widzę przeszkód
by pominąć uwagi dot. pisowni

tym bardziej że może kolega wszedł pierwszy i ostatni raz,
więc po co ma się tym głowić. Tak jak powiedziałem, szkoda czasu na upominanie

tak samo jak
i na spory więc kończę swoje zdanie na ten temat

Pozdrawiam
3 paź 17:49
pigor: ... np. tak :
a) niech W(x)=x
3+3x
2−9x+5 , a ponieważ W(1)=0 , więc grupuję
W "pod" dwumian (x−1) i otrzymuję równania równoważne w R np. tak :
x
3+3x
2−9
x+5=0 ⇔ x
3−x
2+4x
2−4x−5x+5= 0 ⇔ x
2(x−1)+4x(x−1)−5(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+4x−5)= 0 ⇔ (x−1)(x
2−x+5x−5)= 0 ⇔ (x−1)[x(x−1)+5(x−1)]= 0 ⇔
⇔ (x−1)[x(x−1)+5(x−1)]= 0 ⇔ (x−1)
2(x+5)=0 ⇔ x=1 − pierwiastek dwukrotny lub
x=−5 , czyli
x∊{1,−5} − szukany zbiór rozwiązań danego równania. ...
3 paź 17:49