matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
określ dziedzinę, wynik przedstaw w jak najprostrzej postaci
martyna:
5x
3
− 15x
2
(x−2)
2
x
=
x
2
− 4
4x−12
2 paź 22:14
M:
2 lut 21:32
Bo_ra:
Założenie x
2
−4≠0 x≠2 , x≠−2 4x−12≠0 x≠3 D=ℛ\{−2,2,3}
5x
2
(x−3)
(x−2)
2
*
=
(x−2)(x+2)
4(x−3)
5x
2
x−2
5x
3
−10x
2
*
=
x+2
4
4x+8
2 lut 22:27