ciągi
KUBA: pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 5 , a iloraz q=2
ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 5115
18 maj 15:15
tim: Kubo. Podaj wzór ogólny na sumę w ciągu geomtrycznym
18 maj 15:15
KUBA:
1−qn
Sn=a1*−−−−−−
1−q
witam ponownie :−)
ten ?
18 maj 15:22
tim: Takk
−1023 = 1 − 2
n
−1024 = − 2
n
To już proste
18 maj 15:24
KUBA: niby tak tylko nie mam pewności
18 maj 15:28
tim: 2n = 1024 O.o Ile ci wyszło.
18 maj 15:28
KUBA: na tym skończyłem i zastanawiam się
czy 1024 podzielić przez 2 ?
18 maj 15:31
tim: Nie.
2 do której potęgi da 1024?
18 maj 15:33
KUBA: n
18 maj 15:33
tim: Zapomnij chwilę o zadaniu. 2jaka liczba = 1024?
18 maj 15:34
KUBA: do dziesiątej
18 maj 15:36
tim: No. Więc
2n = 1024
1024 = 210
Więc n = ?
18 maj 15:37
KUBA: zabij nie powiem 10?
18 maj 15:41
tim: n = 10
18 maj 15:42
KUBA: super ale gdzie podziała się ta piątka
dzieliliśmy przez nią obie strony ?
18 maj 15:44
tim: Dzielilimy przez 5 i mnożyliśmy razy (−1)
18 maj 15:46
KUBA: czy przenieśliśmy na lewą ?
18 maj 15:46
KUBA: dzięki serdeczne po raz n−ty
18 maj 15:46
micklak: podajcie
3 paź 16:49
3 paź 16:50
micklak:

0
8 gru 17:22