udowodnij nierówność...
kiki: wykaż, że −|x|≤ x ≤|x| dla x ∉ℛ
mam udowodnione dla x=o (1) oraz dla x > 0 (2)
dowód (2) :
x>0
|x|=x
x=x
x≤x
x≤|x|
oraz
−x<0<x
−x<x
−x≤x
−|x|≤x
ckd
jak by mógł ktoś analogicznie pokazać mi, dowód dla x<0
nie wiem czy dobrze myślę....
x<0 wtedy |x|=−x
x<−x
x≤−x
−x>0
....
co dalej pomocy
2 paź 18:47
kiki: podbijam pytanie
2 paź 19:21
kiki: może ktoś jednak pomoże
3 paź 14:36
Krzysiek: skoro: x<0 to:
x≤−x zachodzi dla każdego 'x'...
przykład: x=−2
więc: −2≤2
poza tym: skoro zakładasz: x<0 i dochodzisz do: −x>0 ⇔x<0 czyli się zgadza.
możesz też zastosować podstawienie: x=−t
wtedy otrzymasz: t>0 czyli przypadek (2)
3 paź 15:32