Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny...
Emily: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, w którym boki równe mają długość b, a kąt
między nimi zawarty jest równy α. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli każda krawędź boczna
tworzy z wysokością ostrosłupa kąt β.
2 paź 22:15
Aga1.:

| | 1 | | b2sinα | |
Pp= |
| *b*b*sinα= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Z twierdzenia cosinusów obliczysz a.
a
2=2b
2−2b
2cosα
a=
Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie( chyba nie zmyślam)
3 paź 08:52