Zbadać parzystość funkcji
kuruu: Zbadać parzystość funkcji f(x) = xsinx
g(x) = log ( x + √1+x2 )
2 paź 17:26
Mila: 1) D+R
f(x)=xsinx
f(−x)=(−x)*(sin(−x))=(−x)*(−sinx)=xsinx=f(x) funkcja parzysta
2) D=R ( zastanów się dlaczego)
g(x)=log(x+
√x2+1)
g(−x)=log(−x+
√x2+1)=log(
√x2+1−x)=
| | (√x2+1−x)*(√x2+1+x) | |
=log |
| = |
| | (√x2+1+x) | |
| | 1 | |
=log |
| =−log(√x2+1+x)=−f(x) |
| | (√x2+1+x) | |
wyciagaj wnioski
2 paź 18:54
kuruu: O, dziękuję za pomoc

Teraz może uda mi się zrobić też inne przykłady.
2 paź 20:40
Mila:
2 paź 21:52