wykonaj dzielenie wielomianu
pawcio: wykonaj dzielenie wielomianu:
a) (10x5−2x4+15x3+5x2+12):(2x2+3)
b) (15x8+7x6+3x4+12x2−10):(5x4−x2+5)
3 paź 09:53
pigor: ...np. tak :
a)
10x
5−2x
4+15x
3+5x
2+12) : (2x
2+3) = 5x
3−x
2+4
−10x
5 −15x
3
−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x
4 = +5x
2
2x
4 +3x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 8x
2+12
−8x
2−12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 0 − reszta 0 ; koniec dzielenia,
czyli
10x
5−2x
4+15x
3+5x
2+12= (2x
2+3)(5x
3−x
2+4) . ...
3 paź 11:40
ania: krok 1
5x3
________________________
(10x5−2x4+15x3+5x2+12):(2x2+3)
−(10x5 + 15x3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x4 +5x2+12
3 paź 11:43
ania: krok 2
5x3 −x2
________________________
(10x5−2x4+15x3+5x2+12):(2x2+3)
−(10x5 + 15x3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x4 +5x2+12
−(−2x4 − 3x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8x2 +12
3 paź 11:46
ania: o jest już wyżej całość
3 paź 11:47
pawcio: wielkie dzięki
3 paź 11:57