indukcja matematyczna
Magda: | | n(n+1)2 | |
udowodnij ze 13 + 23 + ... + n3= |
|
|
| | 2 | |
3 paź 16:51
Krzysiek: nie ma,żadnych założeń co do 'n' i na pewno taka równość ma być...?
3 paź 17:00
Magda: zalozen zadnych mi nie podano.
teraz gdy sie na to spojrzalam to mozliwe ze zle przepisalam od kolezanki i z lewej strony
powino byc podniesione do kwadratu a nie szescianu...
3 paź 17:04
Saizou : a dla n ∊N
3 paź 17:06
3 paź 17:09
Magda: dzieki.
3 paź 17:12
Magda: a takie cos... udowodnic nierownosc.
(1+x)n ≥1+nx
potrzebuje pelnego rozwiazania krok po kroku.
nauczycielka za szybko robi, nie nadazam jej sluchac i notowac a co dopiero rozumiec.
zrobilby ktos pokolei zebym miala w pelni dobrze rozwiazane zadanie abym mogla sobie je
przeanalizowac.
3 paź 17:14
Godzio:
Pomogę
3 paź 17:15
Magda: a do tego zalozenia sa takie :
x> −1
n≥1
3 paź 17:16
Krzysiek: myślę, że tu jest ładnie rozwiązane (zapewne podobnie Godzio zrobi) ale dam linka bo być może
inne rzeczy przydadzą się Tobie.
3 paź 17:20
3 paź 17:20
Godzio:
(1 + x)n ≥ 1 + nx x > −1, n ∊ N
1o Sprawdzamy prawdziwość nierówności dla n = 1
1 + x ≥ 1 + x −− zachodzi
2o Załóżmy, że nierówność jest prawdziwa dla pewnego n ∊ N, pokażemy że jest ona prawdziwa
również dla n + 1
Nasza teza: (1 + x)n + 1 ≥ 1 + (n + 1)x
Dowód:
(1 + x)n + 1 = (1 + x)n * (1 + x) ≥ korzystamy z założenia (1 + nx)(1 + x) =
= 1 + x + nx + x2 = 1 + (n + 1)x + x2 ≥ 1 + (n + 1)x (ponieważ x2 ≥ 0 )
Na mocy zasady indukcji matematycznej nierówność jest prawdziwa
3 paź 17:20
Magda: dziekuje !

jestescie Wielcy !
3 paź 17:28