oblicz x
zuma: log(2/10)x=3
3 paź 17:56
Ajtek:
Dobrze to jest przepisane?
3 paź 18:08
zuma: log 0,2 3=x
3 paź 18:30
Ajtek:
Koszmarnie to wychodzi, sprawdź raz jeszcze.
3 paź 18:32
Ajtek:
A może to jest log
0,2x=3
3 paź 18:35
zuma: bo to calosc wyglada tak:
log 0,2 0,3−log 0,2 0,5−log 0,2 15
3 paź 18:38
zuma: i to obliczyc
3 paź 18:39
Piotr:
to wszystko zmienia !
Cześć
Ajtek 
zostawiam Tobie.
3 paź 18:40
zuma: tzn.?
3 paź 18:41
3 paź 18:47
Ajtek:
Można się załamać.
Z własności logarytmów:
| | 0,3 | |
log0,20,3−log0,20,5−log0,215=log0,2 |
| −log0,215=
|
| | 0,5 | |
| | 15 | |
=log0,20,6−log0,215=log0,2 |
| =log0,225=log5−125=
|
| | 0,6 | |
=−log
525=−2
3 paź 18:48
Ajtek:
Jest tylko się nakodować trzeba, a źle walniesz klawisz i połowa znika

.
Cześć
Piotr 
.
3 paź 18:49
Ajtek:
Swoją drogą jak ja lubię rozwiązywać kawałek zadania

.
3 paź 18:50
Piotr:
i jest źle
3 paź 18:50
Ajtek:
Dzie się walnąłem?
3 paź 18:51
Ajtek:
Fu....k
3 paź 18:51
Piotr:
druga linijka od dolu. zamieniles dzielenie
3 paź 18:52
zuma: sorki i wielkie dzieki
3 paź 18:52
Ajtek:
Poprawka:
| | 0,6 | |
log0,20,6−log0,215=log0,2 |
| =log0,20,04=2 |
| | 15 | |
3 paź 18:53
Ajtek:
Wiem zauważyłem przy niezbyt parlamentarnym słowie w języku obcym.
Tam właśnie mi zniknęło przy kopiowaniu i waliłem na piechotę nie patrząc na podgląd
3 paź 18:55
Piotr:
3 paź 18:56