geometria analityczna
xd: Dany jest punkt A o współrzędnych (−3,4). Znajdź współrzędne punktu B leżącego na osi OX,
którego odległość od punktu A wynosi 5. Znajdź wpółrzędne punktu C leżącego na osi OY, dla
którego współczynnik nachylenia odcinka AC wynosi 1/3.
Byłabym wdzięczna jakby mi ktoś rozpisał krok po kroku co robić, bo nie wiem co z tym zrobić...
3 paź 18:03
xd: pomoże ktoś? bo nadal nie wiem jak to zrobić.
5 paź 17:43
MQ: Zbiór punktów odległych o 5 od (−3,4) ma równanie:
(x+3)2+(y−4)2=52
B leży na osi OX, więc ma y=0
Podstawiasz y=0 i dostajesz:
(x+3)2+16=25
(x+3)2=9 stąd x+3=3 lub x+3=−3
Dostajes dwa punkty: A1(0,0) i A2(−6,0)
5 paź 17:57
an:
5 paź 17:59
MQ: Sorry, pomyłka w oznaczeniach: powinno być B1 i B2
5 paź 18:00
xd: O dziękuję bardzo

nawet nie wpadłam na to by wykorzystać to równanie
5 paź 22:46