trójmian
i: wyznacz współczynniki b i c trrójmianu kwadratowego y=x
2+bx+c ,tak aby do wykresu trójmianu
należały pynkty A=(1;1) i B=(0;−5). Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie
25 paź 21:23
Kejti: należały punkty, znaczy spełniały równanie:
(x;y)
A=(1;1)
pierwsze równanie:
1=1+b+c
B=(0;−5)
drugie równanie:
−5=c
i licz..
25 paź 21:26
25 paź 21:26
Kasieńka ;): to jest mniej więcej to samo tylko z x
2
25 paź 21:27
i: dzieki wielkie
25 paź 21:40
rob: b+c=0
c=−5
b=5
c=−5
y=x2+5x−5
3 paź 17:32