oblicz pochodna funkcji
kazik: obliczyc pochodna funkcj (esinx)'
nie wiem czy korzystać z wlasnosci funkcji zlozonej czy wykładniczej
3 paź 11:40
MQ: I jednej i drugiej.
3 paź 11:42
pigor: i z tego i z tego , a więc np. tak
(e
sinx) ' = e{sinx)* (sinx) ' =
esinxcosx . ...
3 paź 11:43
kazik: ax*ln25*cosx tak?
3 paź 11:46
kazik: esinx *lnecosx, przepraszam , teraz chyba dobrze? a lne=1?
3 paź 11:49
pigor: ...
II sposób , dużo dłuższy np. tak :
niech y=e
sinx ⇒ lny= lne
sinx ⇒ lny=sinx lne ⇔
lny= sinx i różniczkując
obustronnie ⇒ (lny) ' = (sinx) ' ⇒
1y * y ' = cosx /* y ⇒ y ' = y cosx ⇒
⇔
y ' = esinx cosx . ...
3 paź 12:09