rozłóż na czynniki wielomiany stosujac wzory skróconego mnożenia. jak to??
ada: W(x)=(x2−8x+16)−(4x2+4x+1)
9 lis 18:05
ostr: x2−8x+16 = (x−4)2
4x2+4x+1 = (2x+1)2
9 lis 18:09
TOmek: zauważ ,ze
(x
2−8x+16)=(x−4)
2
(4x2+4x+1)=(2x+1)
2
(x−4)
2−(2x+1)
2
do tego tez sam doszedłem tyko co dalej zrobic
9 lis 18:10
Grześ: a potem zastosuj:
a2−b2=(a+b)(a−b)
9 lis 18:10
ada: tylko że wynik ma wyjść −3(x+5)(x−1)
9 lis 18:11
ada: aaa już czaję dziękuję!
9 lis 18:11
Grześ: to w niczym nie przeszkadza, narazie skorzystaj z mojego wzorku,
9 lis 18:12
TOmek: (x−4)2−(2x+1)2
a2−b2=(a+b)(a−b)
[(x−4)+(2x+1)] * [(x−4)−(2x+1)]=
(x−4+2x+1) * (x−4−2x−1)= −(3x−3)(x+5)
9 lis 18:13
TOmek: fajny przykład "ada" , zawsze to moze ktoś postronny sie cos nauczyc
9 lis 18:14
Grześ: Sorki TOmek, ale to miała ona zrobić, ty sobie mogłeś na karteczce zrobić.....
9 lis 18:15
ada: moja pani od matematyki była dla mnie wyjątkowo wredna że nie poszłam do niej raz na lekcje.
mam do zrobienia 10 zadań tego typu po 8 przykładów:( i sprawdzian z tego
9 lis 18:15
Grześ: zrób jej taka niespodziankę i wszysciutkiego się naucz, eksperci ciągle czuwają, więc nic nie
stoi na przeszkodzie
9 lis 18:16
TOmek: przepraszam, będę pamiętał
9 lis 18:16
Grześ: chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, bo niektórzy sie męczą tłumaczyć, a potem jakaś osoba gotowca
zrobi i klapa
9 lis 18:17
karoo.: pozdrawiamy nasza kochana Panią
9 lis 19:31
paulina: 9x−16
18 maj 12:17
sandecja: x3−8
25 wrz 17:20
25 wrz 17:25
lis: x2−9
3 paź 15:44
ELA: 8X+(−2)=
20 paź 16:19
martyna: 4x2+1−4x rozwiąż równanie
8 maj 14:08