oblicz sumę dł promieni
Dominika: Pomocy! Oblicz sumę długości promieni okręgów: opisanego na trójkącie prostokątnym i wpisanego
w trójkąt prostokątny. sformułuj wniosek końcowy
2 paź 20:52
pigor: ... jeśli r,R − długości promienia wpisanego/opisanego odpowiednio
w/na Δ prostokątny o standardowych bokach a,b,a, to . ... łatwo zauważyć,
ze
c= a−r+b−r ⇒ 2R+2r= a+b /:2 ⇔ R+r= a+b2 stąd wniosek :
suma promienia wpisanego i opisanego w /na Δ prostokątny/m jest
równa średniej arytmetycznej przyprostokątnych takiego Δ. ...