Basia:
x≠0
x+m≠0 ⇔ x≠−m
| 2*x − (5−x)(x+m) | |
| = 0 |
| x(x+m) | |
licznik musi = 0
2x − (5−x)(x+m)=0
2x −(5x+5m−x
2−mx) = 0
2x − 5x − 5m + x
2 +mx = 0
x
2 + (m−3)x − 5m = 0
Δ=(m−3)
2 − 4*1*(−5m) = m
2−6m+9+20m = m
2+14m+9
badamy kiedy Δ=0
m
2+14m+9=0
Δ
1 = 14
2−4*1*9 = 196−36 = 160
√Δ1` = 4
√10
| | −14−4√10 | |
m1 = |
| = −7−2√10 |
| | 2 | |
| | −14+4√10 | |
m2 = |
| = −7+2√10 |
| | 2 | |
m∊(−7−2√10; −7+2√10) ⇒ Δ<0 ⇒ równanie nie ma rozwiązania
m=−7−2√10 lub m=−7+2√10 ⇒ Δ=0 ⇒ równanie ma jedno rozwiązanie
x0=3−m2
m∊(−∞;−7−2√10)∪(−7+2√10;+∞) ⇒ Δ>0 ⇒ równanie ma dwa pierwiastki
sprawdzaj, czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam