help
Ania: Jeden z kątów trójkąta o obwodzie 6 ma miarę 60o, a stosunek długości boków zawartych w
ramionach tego kąta jest równy 1:2. Oblicz pole trójkąta.
18 lut 23:41
joł jołaj: też jestem ciekawy
19 lut 00:09
A ku ku:
| | 1 | | x2*√3 | |
P= |
| *2x*x*sin60o = |
| |
| | 2 | | 2 | |
oraz 2x+x+a=6 ⇒ a+3x= 6
ze wzoru cosinusów wyznacz a
a
2= x
2+4x
2−4x
2*cos60
o
a
2= 3x
2 ⇒ a=x
√3 to: a+3x=6 ⇒ x
√3+3x= 6 ⇒ x=.........
P=...........
dokończ ........
19 lut 00:11
Ania: ok, dzięki

a takie zad:
suma długości boków AC i AB trójkąta o polu 40
√3 jest równa 26. Kąt BAC ma miarę 60
o.Oblicz
odległośćod boku BCpunktu, który jest jednakowo odległyod wszystkich wierzchołków tego
trójkąta.
19 lut 00:27
A ku ku:
P= 6(√3−1) [j2]
19 lut 00:29
A ku ku:
| | 1 | |
P= |
| b*c*sin60o ⇒bc√3= 40√3 |
| | 2 | |
to b*c= 160
i ⇒ b= 10 c= 16 lub b= 16 c= 10
b+c= 26
Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie
ze wzoru cosinusów wyznacz długość boku "a"
i ΔBOC jest równoramienny o ramionach R
| | a | |
ze wzoru sinusów |
| = 2R ⇒ R= .... |
| | sin60o | |
teraz wyznacz długość
x ...........
19 lut 01:02
Bobi:

Aj głowiłem się już pod koniec z wyznaczeniem X. w błąd mnie wprowadzi ten rysunek, wydaje mi
się że powinien wyglądać tak
3 paź 19:00