Wyznacz zbiory
Mada666: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory A∩B, A−B, B−A, (A∪B)' jeżeli:
A={(x,y):9≤x2+y2≤16}
B={(x,y): y>|x|
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak wyznaczyć te zbiory?
2 paź 20:19
Nienor: A.
Rysujesz koło x2+y2≤16 i na tej samej osi x2+y2≥9 i wyznaczasz część wspólną, wychodzi
obwarzanek.
B.
Dalej ta sama oś co A, tylko inny kolorek, rysujesz y=|x|, i zakreskowujesz to co w środku.
2 paź 20:26
Mada666: Nie bardzo sobie wizualizuję tego B. Zakreskowuję pod czy nad ramionami wykresu?
2 paź 20:40
Nienor: nad, bo np. dla x=1 y większe od 1 są nad ramionami.
2 paź 20:44
Mada666: Aha

Dzięki wielkie za pomoc
2 paź 20:44