zespolone
Vizer: Jak szukać pierwiastki zespolone np. w takim wielomianie:
W(z)=z4−4iz3−6z2+4iz+1
Nie ma on żadnych pierwiastków rzeczywistych. Czyli teraz mam sprawdzać dla i lub −i?
21 paź 20:11
ICSP: współczynniki powinny nas nakierować na dwumian newtona.
21 paź 20:16
ICSP: odp. Masz tutaj:
przed ostatni wyraz 4iz
21 paź 20:18
Vizer: Heh chyba czegoś nie czaje
21 paź 20:21
Drakula: Chcesz dam ci też kurs zespolonych tam sie rozwiazuje takie zadania
21 paź 20:22
Vizer: A chodzi o wzór (a−b)
4
21 paź 20:23
Vizer: Hah ile ty tego jeszcze masz

?
21 paź 20:23
ICSP: tak
21 paź 20:23
Vizer: A jakby nie dało się tak tego zapisać i nie było pierwiastków rzeczywistych?
21 paź 20:24
Drakula: wszystkie kursy ze studiów całki pochodne itp
21 paź 20:24
Vizer: Omg, dobry z Ciebie gostek, to z serii tych samych kursów

?
21 paź 20:25
ICSP: Metoda Ferrariego zawsze dobra

Można też szukać pierwiastków na oślep.
21 paź 20:25
Drakula: nom
21 paź 20:26
Vizer: Eh czyli nie ma innej metody no cóż...
Czyli np. w takim wielomianie:
W(z)=z4+2z3+9z2+8z+20
nic się nie da zrobić oprócz strzelania?
21 paź 20:27
Vizer: To linki możesz rzucić jak możesz

Ty jesteś już na studiach, że interesujesz się takimi
materiałami?
21 paź 20:29
Drakula: jeszcze nie
21 paź 20:32
Drakula: wiesz te kursy są ze strony etrapez.pl wybierasz sobie kurs tzn kopiujesz jego nazwę i wklejasz
do google +chomikuj i bedzie
21 paź 20:33
Vizer: Ok, myślałem, że masz gotowe linki gdzieś w zakładkach i dlatego chciałem żebyś rzucił
21 paź 20:35
Drakula: ja też lubię dostawać bezpośrednie linki ale do tego niestety nie mam
21 paź 20:36
Trivial:
21 paź 20:54
Vizer: Trivial jakbyś rozłożył powyższy wielomian?
21 paź 20:59
Trivial: Mam pewien trywialny sposób. Zaraz pokażę.
21 paź 21:04
Jack:
| | 1 | |
jak mamy taki "symetryczny" wielomian można próbować przez podstawienie t=z+ |
| |
| | z | |
21 paź 21:04
Trivial: Jack mnie uprzedził.
21 paź 21:05
Vizer: Nawet nie mów tego słowa na t... W tym tygodniu wystarczająco dużo go słyszałem.
21 paź 21:05
Jack:
heh... przepraszam i przepraszam
21 paź 21:06
Trivial:
z
4−4iz
3−6z
2+4iz+1 = 0
(z
4+1) − 4i(z
3−z) − 6z
2 = 0
Założenie: z≠0. Dzielimy przez z
2
| | 1 | | 1 | |
(z2+ |
| ) − 4i(z− |
| ) − 6 = 0 |
| | z2 | | z | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Podstawienie u = z − |
| , wtedy u2 = z2 − 2z* |
| + |
| , czyli: |
| | z | | z | | z2 | |
| | 1 | |
z2 + |
| = u2 − 2, a wtedy: |
| | z2 | |
(u
2−2) − 4iu − 6 = 0
...
21 paź 21:09
Vizer: Jack to było do
Triviala ty nie masz za co przepraszać

To podstawienie zadziała do
tego wielomianu

W(z)=z
4+2z
3+9z
2+8z+20, bo o ten mi chodziło.
21 paź 21:10
Trivial: Walnąłem się w znaku. ma być ... = u2 + 2
(u2+2) − 4iu − 6 = 0
...
21 paź 21:10
Jack:
Ok

tutaj nie zadziała to podstawienie bo wielomian nie jest symetryczny.
21 paź 21:11
Vizer: trivial dzięki za alternatywne rozwiązanie tego wielomianu, ale wyżej ICSP
podpowiedział mi jak zrobić ten pierwszy i skorzystałem z (a−b)4. Jakiś pomysł nad drugim?
21 paź 21:13
Trivial: Hmm.. Zaraz pomyślę.
21 paź 21:17
Trivial: Mam pomysł. Sprawdź, czy z = xi generuje jakieś rozwiązania (generuje aż dwa!).
21 paź 22:00
Vizer: Heh pomysł dobry, ale jak na takie coś wpaść
21 paź 22:10
Trivial: Metodą zgadywania.
21 paź 22:52
Trivial: A tak poza tym, to jak tam leci Vizer? Dajesz radę?
21 paź 23:00
Vizer: Matmę jakoś ogarniam, fizę trochę gorzej(szczególnie te tr...alne całki) no i WDI będzie moim
najcięższym egzaminowanym przedmiotem. Patrząc na moich współlokatorów to ja muszę o wiele
więcej czasu poświęcić na naukę... Pocieszam się faktem, że jak nie dam sobie rady na tym
kierunku to zostaje mi jeszcze stosowana. A co tam u Ciebie?

Kiedy idziemy na piwo
21 paź 23:04
Trivial: Ja pojechałem na weekend do domu.
21 paź 23:05
Vizer: i sprawdź mi to zadanie
106273
21 paź 23:05
Vizer: Osz ty, to może innym razem
21 paź 23:06
b.: jeśli chodzi o początkowy wielomian W, to widzimy, że współczynniki przy parzystych potęgach są
całkowite, a przy nieparzystych są postaci ik, gdzie k całkowite. Przez podstawienie z=it
można sprowadzić go więc do wielomianu o wsp. całkowitych, i próbować odgadnąć pierwiastki...
a ogólnie nie ma praktycznej metody na rozwiązywanie równań 4 stopnia (a dla wyższych w ogóle
nie ma metody, nie tylko praktycznej).
21 paź 23:33